Vad är oud?

Oud kommer från Agarträ (örnträ) som primärt finns i sydostasien och oud oljan som utvinns från agarträ (som används i mer exklusiva parfymer med äkta Oud i) är resultatet av en process där agarträdet blir infekterat av en viss typ av svampmögel.

Agarträdet reagerar på svampen genom att producera en slags kåda som har den där karaktäriska doften av oud.

Agarträ med denna kåda samt oljan som utvinns från agarträ kallas för Oud.

Oud och dess exklusivitet

Den största anledningen till att riktig oud är så dyrt är helt enkelt för att det finns så få träd i världen som producerar Oud och dessa träd finns dessutom i en liten del i världen.

Oud åldras, utvecklas och ändras med åren och högkvalitativ oud kommer från de äldsta träden vilket gör Oud ännu mer exklusivt.

Värdet på Oud oljan man får av agarträ är ofta 1.5-2 gånger dyrare än värdet av guld. Värdet på oud spås öka i framtiden då det har visat sig vara ännu svårare att få fram riktig oud. Det är inte en billig olja med andra ord. Och det säger en hel del om hur exklusivt Oud faktiskt är..

Äkta Oud kan kosta upp till 250 000 kr för ett kilo, ibland ännu mer beroende på hur gammalt trädet är. Så det är lätt att förstå varför många parfymer som innehåller riktig Oud är exklusiva.

Oud är en av de mest exklusiva och sällsynta ingredienser som finns när det gäller parfym och de flesta herrparfymer som är baserade på Oud är oftast lite dyrare och mer exklusiva.

Äkta oud och syntetisk oud

Det finns äkta oud och det finns syntetisk oud som man tagit fram som ett substitut. Har man en gång känt doften av ren och äkta oud så kan man skilja på äkta oud och syntetisk oud, men det är långt ifrån alla som känner skillnad.

Det kan det vara bra att veta att om en parfym med oud är väldigt billig, så är det förmodligen syntetisk oud som använts. Äkta oud är dyrt och det (i de flesta fall) brukar betyda att parfymer med äkta oud är dyrare.

Doften av Oud

Oud har på senare år gått och blivit en av de mest exklusiva och populära dofterna i världen och det är lätt att förstå varför:

Ouds mer rena karaktär är ofta lite mörk, djup, rik, rökig och kraftig och dess unika doft är oftast väldigt lätt att känna igen. Oud är en unik, stark myskdoftande och animalisk doft. Sensuell, intensiv och kraftfull. Kombinerat med rätt doftnoter blir en herrparfym med oud i något helt fantastiskt som både är manligt, sensuellt, lyxigt och elegant.

Oud används på olika sätt i olika parfymer och ibland tonas dess mer intensiva karaktär ner så att doften blir mjukare och lättare. Det finns parfymer där doften av oud är intensiv och där oud är i fokus, och det finns parfymer där doften av oud är mjukare och där doften inte är i fokus.

Oavsett hur oud har använts så finns det helt enkelt inget som luktar som Oud, och är du ute efter en parfym som har en unik identitet så är en oudbaserad herrparfym ett riktigt bra val. En bra Oud parfym kommer definitivt att få dig att sticka ut i mängden på ett positivt, manligt och attraktivt sätt.

Topplista Oud parfym

Det finns många parfymer för killar med Oud i, men det är långt ifrån alla som luktar gott. För att hjälpa dig att hitta rätt oud parfym så har vi här tagit fram en topplista med de bästa herrparfymerna med Oud i. Det här är parfymer som släppts mellan 2010 och 2020.

1. Tom Ford Oud Wood

Tom Ford Oud Wood Parfym

Tom Ford var en av de första i västvärlden att börja använda oud i hans parfymer och han kan verkligen det här med Oud! Oud är nämligen en av huvudingredienserna i flera av Tom Fords absolut bästa parfymer. Oud Wood ingår i Tom Fords kollektion ”Private Blend” och är en exotisk och verkligen unik parfym där Oud bland annat har blandats med rosenträ, kardemumma, sandelträ, tonkaböna och ambra.

I denna parfym har Tom Ford lyckats tämja den kraftfulla rökiga karaktären av oud på ett bra sätt och det här är en herrparfym som är något av det mest sensuella och stiliga man kan köpa.

Det här är en herrparfym för en gentleman som passar året om och som är helt otrolig.

Oud Wood passar både på jobbet och privat och du kommer imponera både på kontoret och definitivt när du är på dejt eller ute med tjejen.

Få parfymer är så lyxiga och fantastiska som Oud Wood.
Det här är helt enkelt en exklusiv herrparfym och ett måste för dig som vill lukta galet gott, lyxigt och exklusivt!
Tjejer älskar dessutom denna parfym på killar.

Du kan hitta vår recension av denna parfym här: Tom Ford Oud Wood

Köp endast original!
Du kan hitta originalet av denna parfym här: Tom Ford Oud Wood

2. Hugo Boss Bottled Oud

Hugo Boss Bottled Oud Parfym

Boss Bottled (originalet) är en klassiker och en av de mest framgångsrika herrparfymer som någonsin gjorts. Boss Bottled Oud (herr) är en EDP som har behållit en del av doften från originalet Boss Bottled, men tack vare Oud och en del andra ingredienser känns det som en helt ny herrdoft.

Det här är en vågad, kraftfull och manlig doft som är gjord på oud som kommer från 100% naturlig agarträ. Det här är en oud parfym som imponerar på ett manligt, mystiskt och sensuellt sätt och är helt klart en kvällsdoft eller en parfym du har på dig när du vill imponera.

En perfekt parfym för en dejt med andra ord.

Vi rekommenderar Boss Bottled Oud, det är en otrolig herrdoft som dessutom inte så många killar har, vilket gör den ännu mer unik och det är definitivt en parfym som tjejer gillar på killar.

Du kan hitta vår recension av denna parfym här: Hugo Boss Bottled Oud
Köp endast original! Du kan köpa Boss Bottled Oud med snabb frakt här: Hugo Boss Bottled Oud

3. Versace Oud Noir

Versace Oud Noir Parfym

Versace har imponerat de senaste åren (bland annat med deras Dylan Blue) och är ett parfymhus som gör bland de sexigaste parfymer som finns.

Oud Noir (herr) från Versace är en orientalisk, kryddig och träig parfym som bland annat innehåller saffran, kardemumma, oud (agarträ), patchouli, läder och mycket mer. Det är en rökig, intensiv och sexig doft som passar bäst på höst, vinter och tidig vår och det är definitivt en kvällsdoft.

Om du redan äger en parfym från Versace så vet du exakt vad vi menar när vi säger att dom är riktigt grymma på att göra sexiga parfymer, och är du på jakt efter en herrparfym som verkligen är sexig, rökig på ett elegant sätt och manlig så är det här ett bra val. Det här är en mjukare typ av oud som passar de flesta.

Köp ENDAST original! Du kan köpa Versace Oud Noir säkert och med snabb frakt här: Versace Oud Noir

4. Acqua di Parma Oud

acqua di parma oud

Oud av Acqua di Parma har bytt utseende på flaskan, från den tidigare klassiska bruna flaskan till den senaste helsvarta flaskan. Flaskan har bytt utseende men innehållet är densamma. Doften är med andra ord exakt likadan oavsett vilken av dessa parfymflaskor du köper. Acqua di Parma Oud behåller lite av den klassiska doften som Acqua di Parma är känd för (den där rena och lite tvåliga doften), men med något mycket mer spännande. Det här är en komplex och vacker doft med bland annat apelsin, bergamott, koriander, agarträ (oud), sandelträ, läder, mysk och patchouli.

Resultatet är en Oud parfym som känns både frisk och fräsch (tack vare citrusdoften i öppningen) och som har ett djup tack vare kombinationen av Oud, läder, mysk och patchouli. Det är en trygg, varm och sensuell herrdoft som omsluter dig på ett fantastiskt sätt.

Vi rekommenderar Acqua Di Parma Oud för att det är en fantastisk parfym med oud, för att tjejer gillar denna herrdoft, för att den faktiskt är helt unik (finns inget som kommer i närheten av dess sammansättning) och för att det här är doften som får din partner att bara vilja komma närmare och närmare och mysa.
En otroligt trygg, varm, djup och mysig herrdoft!

Vi gillar Acqua di Parma och det här är (precis som de flesta andra parfymer från detta parfymhus) en riktigt lyxig parfym. Manlig. Elegant. Trygg och sensuell. Köp. Nu.

Köp endast original! Du kan köpa denna Oud parfym säkert och med snabb frakt här: Acqua di parma oud

5. Tom Ford Tobacco Oud

Tom Ford Tobacco Oud Parfym

Det här är den andra parfymen från Tom Ford i denna lista och Tobacco Oud har definitivt en annorlunda karaktär mot Oud Wood.

Oud Wood som är elegant och lite diskret är raka motsatsen till Tobacco Oud som är en stark (!) och intensiv parfym där Oud bland annat blandats med en rejäl dos av tobak, benzoin, patchouli, rökelse och flera andra spännande doftnoter.

Resultat är en av de mest bästa parfymerna från Tom Ford. Det här är en intensiv och dominant herrdoft som definitivt kommer märkas av dom omkring dig! Och det är en helt otrolig parfym. Tobacco Oud är en unik, polariserande doft som inte lämnar någon oberörd.

Antingen kommer folk runt omkring dig fullkomligt älska den här doften, eller undra vad det är som doftar så speciellt. Det verkar inte finnas något däremellan. Tom Ford har inte tämjt denna Oud på något sätt utan låter den komma fram på ett framträdande sätt tillsammans med tobak och benzoin.

Vi tycker så här: det är HELT OK att ALLA inte tycker om denna doft. Det viktiga är att den faktiskt är helt underbar, den kommer att få dig att känna dig maskulin, sexig och stilig och MÅNGA både tjejer och killar i din omgivning kommer bli helt galna i den här doften. Helt galna.
Och det räcker för oss!
Det är helt enkelt en exklusiv herrparfym med en unik karaktär.

Det här är en doft för en alfahanne som vågar ta för sig här i livet och som vill synas. Bär den med självförtroende och njut av uppmärksamheten.. Oavsett om folk gillar den eller inte.

Köp ENDAST original! Du kan köpa Tobacco Oud säkert och med snabb frakt här: Tom Ford Tobacco Oud

6. Jo Malone Oud and Bergamot Cologne Intense

jo malone oud and bergamot cologne intense parfym

Oud and Bergamot Cologne intense från Jo Malone är en oud parfym där man har kombinerat oud med bergamott, cederträ och olika citrusdofter och resultatet är en parfym som inte alls är lika tung som många andra oud parfymer kan vara och är en doft som funkar precis lika bra på kontoret som privat.

Det är en mer diskret oud parfym för dig som vill njuta av att en herrdoft med oud, fast inte sticka ut i mängden på samma sätt som de andra i denna lista.

Vi gillar Oud and Bergamot Cologne intense och förmodligen kommer många runt omkring dig tycka om den med.

Köp endast original! Du kan köpa jo Lamone Oud and Bergamot säkert och med snabb frakt här: Jo Malone oud and bergamot cologne intense

7. Creed Royal Oud

creed royal oud

Creed är ett av världens mest omtalade och respekterade parfymhus och Royal Oud är deras parfym som fokuserar på just oud.

Det här är en oud parfym (herr) med väl utvalda ingredienser, där oud ger lika mycket plats för övriga ingredienser och resultatet är en sexig herrdoft som dessutom har elegans och stil.

Med ingredienser som citron, bär, cederträ, bergamott, sandelträ, oud och mysk har Creed skapat ett mästerverk. Det här är en parfym som handlar om lyx, elegans och exklusivitet. Det här är en oudparfym för dig som inte vill ha en parfym som alla andra har, som vill ha en lyxig parfym som är exklusiv och otroligt god.

Vi älskar Creed Royal Oud, och man får en otrolig känsla när man bär denna doft.

Du kan köpa denna parfym säkert och med snabb frakt här: Creed Royal Oud

8. Molton Brown Mesmerising Oudh Accord & Gold edt

molton brown mesmerising oudh accord & gold edt

Det här är en ny favorit som vi på Perfecto upptäckte 2019. Molton Brown mesmerising oudh accord & gold edt är en otroligt god parfym med oud som dessutom är riktigt prisvärd. Molton Brown är mest kända för deras underbara duschgel, men har med åren även tagit fram några riktigt bra parfymer för både män och kvinnor.

Molton Brown mesmerising oudh accord & gold är en EdT som enklast kan beskrivas som en varm, mystisk, mysig och elegant form av oud. Öppningen med muskot, svartpeppar och bergamott är sexig, och när Mesmerising oudh accord & gold lägger sig kommer en fantastisk blandning av oud, läder, honung, vetiver och en del träsorter in. Det här är en mjuk, fin och elegant parfym med oud som du definitivt kommer få komplimanger för. En bonus är att det är få killar som upptäckt dofterna från Molton Brown, och specifikt denna parfym. Så du kommer ha en parfym som inte många andra killar har. Perfekt!

Se mer av denna parfym här: Molton Brown Mesmerising oudh accord & gold.

Där har du några av våra favoriter när det gäller herrparfymer med Oud. Oavsett vilken av dessa parfymer du köper så kan du njuta av vetskapen att du äger en parfym som är fantastisk, unik, som tjejer gillar på killar och som inte många andra killar i Sverige har.

Vi hoppas att den här guiden till Oud har hjälpt dig hitta nya favoriter när det gäller parfymer och kanske till och med en ny oslagbar signaturdoft?

Spraya på och njut!

Mer parfym recensioner och tips på bra herrdofter hittar du här:

  • Sexiga parfymer som tjejer gillar på killar
    En topplista på sexiga herrparfymer som tjejer fullkomligt älskar på gillar. Är du ute efter en manlig herrdoft som tjejer kommer gilla så är det här något du måste kolla in!
  • Dior Sauvage EDT eller EDP?
    Sauvage från Christian Dior är en av världens mest populära herrparfymer. Här kikar på på skillnaden mellan Sauvage EDT och EDP och vilken som är bäst.
  • Parfym som tjejer gillar
    Även om olika tjejer gillar olika parfymer så finns det vissa parfymer som de flesta tjejer verkligen älskar. Det här är herrparfym som tjejer gillar!

Denna artikel om oud uppdaterades 2020-07-20.