På frågan ”vad är det viktigaste i ett förhållande” så skulle nog de flesta svara ”kärlek”.

Kärlek är förstås en av de absolut viktigaste sakerna i ett förhållande (det är ju oftast kärlek som gör att man går in i ett förhållande), men det finns andra saker som är lika viktiga som kärlek i ett förhållande.

Viktiga saker som – om dom ignoreras – kan leda till att förhållandet lider och eventuellt tar slut.

Ett förhållande är något du måste ta hand om, och om du (eller din partner) ignorerar någon av dessa saker så finns det en chans att förhållandet inte håller i längden.

Tillit och förtroende

Det spelar faktiskt ingen roll hur galet kära ni är i varandra om det inte finns tillit i förhållandet, och om en av er eller båda två inte har förtroende för varandra.

Om de som är i förhållandet inte kan lita på varandra är förhållandet dömt att misslyckas.

Om du någonsin varit i ett förhållande där du inte haft förtroende för din tjej så vet du exakt vad vi pratar om. Känslan av att inte kunna lita på sin partner är en känsla som kan få en att verkligen må dåligt.

Detta påverkar oftast inte bara en själv utan leder många gånger till konflikter i förhållandet.

Om du någon gång varit tillsammans med någon som inte haft förtroende för dig så vet du hur jobbigt det kan vara och hur viktigt det är att skapa – och bevara tillit.

Tillit är något man kan bygga upp. Det behöver inte alltid finnas där till 100% från första början, men för att ett förhållande verkligen ska kunna frodas och hålla länge – så måste man till slut komma till en punkt där båda verkligen litar fullt ut på varandra.

Har man inte förtroende för varandra i ett förhållande så kommer inte kärleken räcka till.
Då spelar det ingen roll hur mycket ni älskar varandra.

Vad betyder då detta för dig i ditt nuvarande eller i ditt nästa förhållande?
Se till att verkligen satsa på att bygga förtroende och ta tillvara på de förtroende ni byggt upp. Man gör helt enkelt INTE något som kan bryta det förtroende som din partner har för dig.

Var pålitlig, håll dina löften, säg förlåt om du har gjort fel (och våga erkänn om du gjort fel), var så ärlig du kan om så mycket som möjligt (applicera sunt förnuft här.) Du behöver inte vara brutalt ärlig om allt (det är ingen), men om så mycket som möjligt.

Trygghet

Trygghet hänger ihop med tillit och förtroende. Men det handlar om mer än att bara ha förtroende för varandra. Man ska känna sig trygga med varandra. Finns inte tryggheten i ett förhållande så spelar det återigen ingen roll hur kära man är i varandra. Förhållandet kommer ha svårt att hålla i längden.

Vad betyder då detta för dig?

Var ärlig, bete dig alltid på ett bra sätt och få din partner att känna sig så trygg som möjligt. Ert förhållande är en fristad från allt det som sker runt omkring er. Det är ni två och det ni har tillsammans som ska få er båda att känna er trygga och må bra. Glöm aldrig det.

Lycka

Lycka är förstås en essentiell del av ett förhållande. Och livet rent generellt.
Man ska så ofta som möjligt göra sitt yttersta för att ens partner ska vara så glad och lycklig som möjligt.

För vad är ett förhållande utan skratt och glädje? Inte mycket.

Självklart kan man inte vara lycklig hela tiden. Alla förhållanden går igenom perioder där man försöker reda ut problem eller där man kanske inte mår bra – men när man i det stora hela ser på sitt förhållande så ska man ha varit mer lycklig än tvärtom. Om den lycka man upplevt i ett förhållande övervägs av mer negativa perioder, ja då är det nog dags att antingen ändra saker i förhållandet eller helt enkelt inte vara kvar i det förhållandet.

Det finns par som gör slut – trots att man älskar varandra – för att förhållandet i det stora hela inte varit ett så lyckligt förhållande som möjligt.

Så vad kan du göra för att ni ska vara så lyckliga som möjligt?

Se till att ni har kul tillsammans. Hitta på äventyr ihop. Undvik tråk och tristess. Våga vara romantisk och våga vara romantisk OFTA.
Hitta på saker tillsammans. Res så ofta ni kan. Var positiv och stötta din tjej. Visa henne din kärlek på så många olika sätt som du bara kan. Säg ”jag älskar dig” ofta och mycket. Och glöm inte bort de andra sakerna i denna artikel. Allt tillsammans bildar en helhet när det gäller lyckan i ett förhållande.

Låt inte någon del av förhållandet gå på autopilot och låt inget i förhållandet bli rutin.

Att vara sig själv

Med detta menar vi att vi alla har våra egna mål i livet och vi har alla våra egna intressen. Det är inte alls ovanligt att personer som går in i ett förhållande ger upp deras mål och slutar upp med deras intressen.

Du ska aldrig sluta vara du i ett förhållande. Dina mål i livet är viktiga, dina intressen är sånt du älskar att göra och sånt som är viktigt för dig. Att ge upp dessa när du är i ett förhållande kommer bara sluta med att du känner dig instängd och att du inte känner ditt eget värde och att du inte känner dig tillfredsställd.

Detsamma gäller förstås för din tjej. Precis som du har hon olika mål i livet, sina egna intressen osv.

Istället för att man förnekar sig själv eller sin partner detta, så bör man uppmuntra varandra och stötta varandra.

Oavsett om det handlar om att uppnå något på en professionell nivå (jobb), eller privat så är det viktigt att inse att dessa saker är en stor del av en människas liv och en del som aldrig ska förnekas i ett förhållande.

Självklart måste man ibland justera sina mål, eller åtminstone vägen dit när man är i ett förhållande – för man är trots allt två och man delar sitt liv, energi och sin tid med sin partner, men man ska aldrig ge upp dessa.

Vad betyder då detta för dig?

Stötta din partner så mycket och så ofta du kan. Om din tjej har olika mål i livet så stötta henne att ta sig mot dessa. Hjälp henne uppnå hennes mål. Samma sak med hennes intressen. Se till att hon får utrymme att vara sig själv (och för sig själv om hon vill) så att hon kan fortsätta med att göra det som hon älskade att göra innan ni träffades.

Och tvärtom såklart. Om du inte har utrymme i förhållandet att utveckla dig själv, fortsätta med dina intressen och fortsätta jobba mot dina både privata och professionella mål så kommer du inte må bra.

Självständighet

Du måste fortsätta hålla dig självständig i ett förhållande. Detsamma gäller förstås din partner. Det handlar om att kunna göra det man vill, ha tid för sig själv osv. Om du aldrig har din egen tid i ett förhållande kommer det i slutändan ta ut sin rätt.

Man måste skapa utrymme för varandra i ett förhållande, men även ge varandra utrymme att vara för sig själv.

Vad det här betyder är helt enkelt att du måste ge din tjej utrymme att vara för sig själv och göra det som är viktigt för henne och tvärtom.

Sex

Sex och fysisk närhet är en otroligt viktig del av ett förhållande.
Självklart av olika grad för olika människor, men de flesta vill ha (och behöver) sex i ett förhållande.

Det handlar inte alltid om att ha mycket sex, utan att man ser till att man faktiskt har sex och att man ser till att man tillfredsställer varandra.

Sex är en essentiell del av ett förhållande som gör att vi inte bara njuter av varandra på ett intimt och fysiskt sätt, men även kommer varandra närmare känslomässigt. Det låter kanske konstigt men det är viktigt att faktiskt knulla. Oavsett om du är på humör eller inte – så gör det.
Se till att ni skapar tid för sex och att ni får till det i sängen.

Det är väldigt vanligt att någon i förhållandet (eller båda) ofta inte är på humör, är stressad eller har mycket jobb osv – och detta leder till att man sällan har sex.. Som i sin tur leder till att en eller båda i förhållandet tycker att just sexet saknas, som i sin tur kommer tära på förhållandet.

Ha sex. Så ofta ni kan. Ha kul i sängen. Tillfredställ varandra. Och om någon av er inte är på humör och ni inte har fått till det på ett tag..
GÖR DET ÄNDÅ!

Annars kan det bli helt fel vilket är HELT onödigt.
För de flesta av oss gillar väl ändå sex, eller hur?

Kommunikation

Kommunikation är a och o. Inte bara i ett förhållande men när det gäller jobb, familj, vänner osv.
Inget förhållande klarar av att överleva utan bra kommunikation.

Man behöver kommunikation för att tala om hur mycket man älskar varandra, vad som är rätt, vad som är fel, sätta gränser, ordna problem, reda ut missförstånd och så mycket mer.

Många (ofta män) håller inne med deras problem eller de bekymmer man har – men det är ett misstag. Våga tala om vad som tynger dig för din tjej. Dela med dig utav både positiva och negativa saker. Är du ledsen, säg det. Kommunicera din kärlek, ofta och mycket.

Sätt gränser där det behövs, red ut missförstånd så snabbt du kan. Prata – helt enkelt – med din tjej. Och detsamma gäller förstås från hennes sida. Du måste vara öppen för att kommunicera och det betyder att du måste lyssna och förstå vad hon säger.

Så där har du 7 saker som är minst lika viktiga som kärlek i ett förhållande.

Alla är vi olika, prioriterar olika saker och behöver olika saker. Och på något sätt så har de flesta förhållanden en eller flera av dessa saker i denna lista.

Men det är viktigt att veta om dessa saker samt att prioritera dom i ditt nuvarande eller i ditt nästa förhållande. Det kommer hjälpa dig att i så stor utsträckning som möjligt både göra dig själv och din partner lycklig.

Mer tips och artiklar om kärlek, relationer och dejting för män kan du hitta här:

  • Saker som gör män mer attraktiva för kvinnor
    Allt handlar långt ifrån bara om utseendet. Det här är saker som gör män mer attraktiva för kvinnor. Läs det här idag!
  • Första dejten tips för killar
    Första dejten. Det är då det gäller. Första intrycket avgör oftast om första dejten leder till en andra dejt.. Och här är några första dejten tips för killar!
  • Hur vet man om en tjej gillar en?
    Ibland är det väldigt lätt att se om en tjej gillar en. Ibland är det inte alls lika lätt. Här går vi igenom frågan: hur vet man om en tjej gillar en?