En läderjacka är utan tvekan ett av de mest ikoniska plagg en man kan ha. En klassisk läderjacka är ett tidlöst plagg som alltid symboliserat ”cool” och ”rebell.” En man i en läderjacka ser helt enkelt lite extra cool ut.
Om man köper rätt läderjacka förstås..

Och bär den på rätt sätt.

Vi har med läderjacka i vår guide: basgarderob för män – kläderna alla män bör ha i sin garderob. Ett plagg du bör äga och en läderjacka är utan tvekan ett plagg som kommer få dig att sticka ut i  mängden.

En högkvalitativ läderjacka kommer hålla väldigt länge och ju mer man använder den desto mer ”levande” och snyggare kommer den se ut. En läderjacka av hög kvalitet åldras på ett värdigt och snyggt sätt och kommer hålla länge.

Man kan hitta snygga läderjackor för 2500 kr upp uppåt. Allt handlar om kvaliteten på lädret och förstås vilket märke det är.

Läderjackor som inte har behandlats kommer alltid att vara dyrare än de jackor som har behandlats och äkta läder kommer alltid att se snyggare ut än en jacka i läderimitation.

Är läderjackan billig så borde du nog undvika att köpa den. Billigare modeller har oftast behandlats och kommer inte se lika naturliga ut som en obehandlad läderjacka. Det är dessutom vanligt att billigare läderjackor är en kombination av riktigt läder och läderimitation vilket inte bara drar ner kvaliteten utan även begränsar livslängden på jackan och den ser som sagt inte lika snygg ut.

Så vad ska du tänka på när du köper en läderjacka?

Först och främst ska du tänka på att läderjackan ska sitta relativt tajt. Inte för tajt förstås men den ska vara nära din kropp. En för stor modell tar bort det mesta av charmen med en läderjacka.

Den ska sitta nära din kropp helt enkelt, så välj en modell som inte är för stor eller för bred. Många gånger betyder det att du kanske måste gå ner en storlek från din vanliga storlek när det gäller jackor.

Kom ihåg att läder har en tendens att töja sig, vilket betyder att du bör undvika att ha för mycket kläder under jackan. Det sista du vill är att läderjackan börjar töja sig för mycket.

Längden på läderjackan är viktig, den är snyggare när den är lite kortare än vanliga jackor (vilket de flesta läderjackor idag är) – och det är helt normalt – och du bör se till att jackans längd ungefär når till ditt bälte/midja.

Även om vi tycker att läderjackor med tryck kan se coola ut (tänk den läderjacka som Tom Cruise hade i Top Gun) så rekommenderar vi att du väljer en läderjacka som inte har några tryck eller som inte har för många detaljer.

Den klassiska läderjackan behöver varken tryck eller för mycket detaljer – den är snygg som den är.

När det gäller färg så rekommenderar vi att du väljer en klassisk färg som brun eller svart. En brun eller svart läderjacka kommer alltid att vara inne och se snygg ut.

När det gäller modeller så finns det otroligt mycket att välja på. Många modehus och klädföretag har tagit fram olika moderna varianter på gamla klassiker så det finns något för alla.

Det viktiga att tänka på är att den ska vara slimmad och att den som sagt inte ska ha för många detaljer.

Tänk rena linjer, några få fickor, dragkedja i svart eller metall.

En klassisk modell är ”the rider” även kallad ”double rider” och ”perfecto”.
Det är en modell som funnits länge och som nästan alltid ser riktigt snygg ut. Den är även en av de dyrare modellerna man kan köpa.

”The racer” är en annan klassiker som ser snygg ut och som många modehus ofta gör en ny version utav.

Man kan lätt tro att man måste matcha skorna med jackan eller ha en outfit där allt går ton i ton med läderjackan, men det är inte helt rätt. Har du ljusbruna läderskor är det inte alls fel att bära dom tillsammans med din svarta läderjacka.

Ta på dig jeans, bär sneakers och ha en enkel vit t-shirt under din läderjacka för en avslappnad stil, eller kombinera dressade skor, med en polotröja och chinos tillsammans med din läderjacka för en lite mer sofistikerad look.

Ett par förslag på snygga läderjackor:

Svart läderjacka från Rock and blue

En snygg svart läderjacka (herr) med riktigt snygga detaljer och fickor. Till ett riktigt bra pris dessutom.

Svart läderjacka herr

Brun läderjacka från Rock and Blue

En snygg brun läderjacka i samma modell som den svarta fast med en del skillnader. En läckert brun läderjacka är aldrig fel!

brun läderjacka herr

Så där har du vår guide till hur du köper din första (eller andra) läderjacka och det fattas bara en sak för att vi ska kunna runda av den här guiden:

En läderjacka är ett coolt plagg och ett plagg som genom tiderna symboliserat ”rebell.” Ett plagg du ska bära på ett stolt, manligt och snyggt sätt. Bär din läderjacka med självförtroende. ÄG DEN.

Mer om herrmode, inspiration om mode och stiltips för män hittar du här:

  • Brogue skor herr
    Brogue skor är snygga skor! Och det här är några snygga brogue skor (herr) som du bör kolla in!
  • Vinterkängor herr
    Vinterkängor är essentiella på.. Vintern. Det här är några av de bästa vinterkängor (herr) du kan hitta just nu!
  • Snygga chinos herr
    Chinos är tillsammans med jeans ett av de mest mångsidiga byxor en man kan ha. Det här är snygga chinos (herr) som du måste kolla in!