Snygga och bra skor är en essentiell del av en mans garderob.

Skor är viktig accessoar som många gånger gör pricken över i:et i en outfit. Skor kan göra en stor skillnad i hur du ser ut och uppfattas, och eftersom de flesta tjejer kollar in dina skor – och för din egen skull förstås – så är det viktigt att dina skor ser snygga ut.

Det finns många olika slags herrskor, men vi ville fokusera på de skomodeller vi tycker bör utgöra grunden i din skogarderob. Denna bas av skor fyller inte bara en funktion utan är klassiker på olika sätt och dom funkar olika tillfällen och situationer.

Sneakers

Sneakers är en av världens mest populära skomodeller och det är enkelt att förstå varför. Dom är oftast sköna att gå i, det finns ett otroligt stort utbud av sneakers och du kan kombinera sneakers med så mycket.

Sneakers finns med i vår lista av samma anledning. Dom är sköna att ha på sig så dom fyller en funktion (bekvämlighet), och dom funkar både till uppklätt där du t.ex. bär chinos, skjorta och kavaj eller mer avslappnat där du har shorts eller jeans och en enkel t-shirt.

Sneakers funkar dessutom nästan i alla situationer, från dejten, till jobbet och förstås när du är med dina vänner.

Sneakers är högst individuellt och det finns så många märken att välja på att vi inte kommer gå in på dom alla.

Vi tycker däremot att ju mindre – desto bättre. Och med det menar vi rena drag och linjer, max 2-3 färger och då gärna ton i ton som är absolut snyggast och som funkar till det mesta. Undvik för mycket detaljer eller för många färger.

Grå, svarta och vita sneakers är klassiska färger som du kan kombinera med en rad olika outfits.

Det finns som sagt många märken att välja på, men ska du börja någonstans så är både Nike och Converse ett bra val som båda har ett stort utbud av riktigt snygga sneakers där en av världens mest sålda och kända sneakers är Converse Chuck Taylor All Star Classic är ett bra val.

Converse Chuck Taylor All Star Classic sneakers herr


All Star Classic kommer i olika modeller och en av de mest populära modellerna (och snyggaste) hittar du här: Converse Chuck Taylor All Star Classic

Det är först när det är mer formell klädsel som gäller som sneakers kanske inte riktigt blir rätt.
Oavsett om det är en fest där det är mer uppklätt som gäller, ett bröllop eller ett affärssammanhang så är det viktigt att du äger..

Dressade Skor

Dressade skor kommer även dom i många olika slags modeller, material och färger, men Brogues, Oxford, Derby och Monk Shoes (munkskor) är några av de absolut vanligaste. Och vi tycker förstås att man bör äga ett par av dessa. Men ska du bara äga en så föreslår vi att du kikar på antingen Brogues eller Oxfords.

Brogue skor är lite mindre formella och kännetecknas av att dom är mönstrade med små hål och sågtänder kring kanterna på sidorna, vid tårna och vid hälen.

Oxford skor är mer formella och är perfekta för kostymen – oavsett om det privat eller i affärssammanhang.

Vi gillar båda. Och vi tycker båda har en plats i din skogarderob där båda också fyller en funktion. Brogue skor funkar både till mer uppklätt och till lite mer avslappnat, medans Oxford skor oftast ser bäst ut tillsammans med kostym.

Du kan förstås använda Oxford skor i andra sammanhang, men se till att det verkligen matchar resten av din outfit.

Ett mellanläge och ett bra val om du gillar båda dessa är att du väljer en ”half brogue.” En half brogue Oxford (halv-brogue oxford) är helt enkelt ett mellanting mellan en brogue och en oxford och rätt modell från rätt märke kan se riktigt jäkla snyggt ut.

Loake, Ted Baker, John Lobb, Barker och förstås många av de större modehusen har halv-brogue oxford skor i många olika slags varianter. Vi gillar en hel del, men älskar både Barker och Loake i Storbritannien. Skomakare sedan 1880 och dom gör fantastiska skor av bra kvalitet till ett bra pris.

Är du i London så rekommenderar vi ett besök i deras butik som ligger på Regent street. Köpvarning! Du kommer vilja spendera pengar om du sätter din fot i deras butik 😉

När det gäller dressade skor så är det kvalitet som gäller. Är det för billigt så är det mycket plast, fabrikstillverkat med dåliga läster och annat skräp som gäller. Sikta hellre på lite dyrare där du betalar för kvalitet när det gäller materialet samt hantverket. Lite dyrare betyder också att du många gånger INTE springer runt i samma herrskor som de flesta andra köpt billigt någonstans.

Ett sista tips när det gäller dressade skor: våga köp på nätet. Det finns en hel del märken som inte riktigt hittat till Sverige som är helt fantastiska. Då har du ett par skor som få andra män i Sverige har.

Ett par snygga brogue skor (herr) är dessa mörkbruna som är från Loake

Brogue skor herr Loake

Kängor

Kängor är nästan essentiellt för oss som bor i Sverige. Både höst, vinter och ganska långt in på våren är många gånger en kall och blöt affär och då funkar inte sneakers och många gånger är det bättre att du lämnar dina dressade skor hemma och istället använder en skomodell som är gjord för just det där lite ruggiga vädret.

Se gärna mer av snygga vinterkängor för män i vår artikel här: vinterkängor herr

Precis som med sneakers och dressade skor så finns det otroligt många olika slags vinterkängor (och andra slags kängor) man kan köpa.

De flesta större modehus har någon slags känga i deras utbud och några av världens kanske mest kända kängor kommer från Timberland och Dr. Martens. Och precis som med dressade skor så rekommenderar vi att du spenderar lite mer på dina kängor. Du kan hitta snygga kängor (i vissa kollektioner) från t.ex. Zara – men hantverket är inte alls på samma nivå som dyrare kängor och materialet som används är oftast billigare.

Med andra ord kommer dom gå sönder snabbare än lite dyrare kängor. Vi kommer inte gå in på de olika modeller som finns, men det är svårt att nämna kängor utan att nämna Timberland. Märket som i Sverige var inne, sedan ute, och sedan dess varit inne igen i hela världen och nu finns överallt och används av alla.

Ett par snygga kängor (herr) är klassiska Timberland M6 Premium

Timberland M6 Premium Kängor Herr

Oavsett om du älskar sneakers eller föredrar dressade skor eller är den som hela tiden går runt i kängor så är det bra att ha alla dessa 3.

Har du åtminstone ett par sneakers, ett par dressade skor och ett par kängor så kommer du klara dig i de flesta situationer. Det betyder inte att du har ett komplett utbud av skor och skomodeller, men denna bas av skomodeller täcker in det mesta relativt bra.

När du har täckt in basen så är andra typer av skomodeller som seglarskor och sandaler perfekta för sommaren.

Du kan (och bör) variera utbudet av skor i din skogarderob med andra varianter av dressade skor och även variera färg och material så att du har olika skor att matcha med olika kläder. Ett bra val är ett par Oxfords för dressade skor! Dessutom är ett par snygga chelseaboots, gärna i mocka som är otroligt snyggt och har en given plats i din skogarderob.

Samma sak gäller förstås sneakers och kängor där du har otroligt mycket att välja på och variera dig med.

Mer om snygga sneakers och skor för män kan du hitta här:

  • Brogues herr
    Ett par snygga brogues är klassiska och tidlösa skor och det här är några riktigt snygga brogues för män!
  • Svarta sneakers för män
    Svara sneakers. Mångsidiga, alltid trendiga och ser alltid snygga ut. Om du väljer snygga sneakers förstås. Här har du några av våra favoriter när det gäller svarta sneakers för (herr.)
  • Varma tofflor herr
    Fokus är på en sak: varma, sköna och mjuka tofflor för män! Det här är de absolut skönaste och varmaste tofflorna (herr.)