Vad är en quartz klocka? Och vad är en mekanisk klocka? Och vad är det för skillnad på en manuell klocka och en automatisk klocka? I denna guide till klockor reder Perfecto ut de vanligaste typerna av klockor som finns och dessutom kikar vi närmare på några riktigt snygga herrklockor inom varje kategori!

Quartz klocka

Quartz är förmodligen det vanligaste urverket på marknaden. En stor del av de klockor man stöter på i vanliga butiker är quartz klockor (såsom modebutiker och övriga affärer som inte är klockåterförsäljare). En Quartz klocka drivs av ett batteri som behöver bytas ut var och vartannat år, hur ofta beror bland annat på klockans skick och ålder. 

Några fördelar med en quartz klocka är:

  • En quartz klocka är ofta billigare än en manuell eller en automatisk klocka.
  • En quartz klocka håller tiden bäst.
  • Det är en klocka som du inte behöver bry dig om att få igång (till skillnad från manuella eller automatiska klockor.)
  • Du behöver sällan lämna in en quartz klocka på service mer än när du behöver byta ut batteriet på den.

Mekanisk klocka (manuell och automatisk)

En mekanisk klocka är en klocka som drivs av en fjäder som dras upp istället för ett batteri.
Mekaniska klockor finns med antingen manuell eller automatisk uppvridning. 

Automatisk klocka

Automatiska urverk är sådana som vrider upp sig själv genom rörelse och det enda du behöver göra är att ställa tiden (och eventuellt datum) korrekt och sedan sätta klockan på handleden. En automatisk klocka (i bra kvalitet) kan hålla en livstid om man servar sin klocka med några års intervaller. Ofta kan man även se hur detta urverk jobbar på baksidan av ett automatiskt urverk. En automatisk klocka kan i vissa fall vara lite tjockare än andra klockor. Ett automatiskt urverk som är byggt inhouse av en klocktillverkare ses ofta som det mest exklusiva då det är få tillverkare som gör det och då kostnaden på klockan oftast ökar.

Manuell klocka (självuppdragande)

En manuell klocka fungerar mer eller mindre som ett automatiskt urverk fast du behöver själv vrida upp klockan genom att skruva på kronan ett antal gånger. Vissa modeller kräver att man måste dra upp den varje dag medan andra håller ett tag längre utan att du behöver dra upp den lika ofta. Dessa klockor håller ofta en evighet och du behöver inte bry dig om att röra på dig eller att batteriet kommer att ta slut. Att behöva dra upp klockan kan dessutom vara ett charmigt sätt att starta dagen på och det är inte ovanligt att du på baksidan av en manuell klocka kan se hur urverket börjar sätta igång.

Exempel på snygga quartz klockor för män:

Casio Vintage

Quartz Klocka

Casio är ett gammalt klockmärke som funnits ända sedan 1946. De är mest kända för deras digitala quartz klockor där deras retromodeller är riktigt populära av bra skäl! Detta är liten men creddig klocka även för de mest nördiga klockentusiaster.

En klassisk herrklocka vars svarta boett är på 36 mm med en silvrig länk i rostfritt stål. Förutom att denna quartz klocka knappt känns på handleden, så har den en låg vikt och bakgrundsljus samt alarm.
Och så är den dessutom en väldigt billig herrklocka.

Denna klocka är inget annat än ett kap och en riktig klassisk kultklocka!
Är du ute efter en ikonisk klocka för män så är det här ett bra val som dessutom är otroligt prisvärd.

Grand Seiko SBGX263G

Quartz Klocka Grand Seiko

Grand Seiko är Seikos exklusiva klockmärke. Bland de mest inbitna klocksamlare ligger Grand Seiko högt på listan över klockmärken att lägga till sin samling.

Här har de skapat en herrklocka på 37 mm som sitter perfekt på handleden. Urtavlan är svart med silvriga visare och utvalda delar av boetten är polerade till perfektion. Storleken på denna klocka är 37 mm gör den varken för liten eller för stor (så länge du inte har riktigt breda handleder).

Grand Seiko började göra klockor 1960 med målet att skapa den ideala klockan gällande hållbarhet, precision och inte minst skönhet. Detta är inget som här går obemärkt förbi. Deras kända 9F Quartz modeller håller tiden bättre än de flesta klockor (-+ 10 sek per år), dessutom skadar det inte att Seiko utlovar att det ska hålla en livstid. Om du inte redan är imponerad så gör Grand Seiko deras klockor för hand och har deras egna urverk som de själva tillverkar. Har du pengarna är det här en snygg herrklocka att kolla in!

Grand Seiko hittar du hos utvalda återförsäljare i Sverige.

Exempel på snygga mekaniska klockor för män:

Timex Marlin 34 mm

Mekanisk Klocka

Timex är ett kultföretag inom klockvärlden som funnits i över 150 år och har skapat många ikoniska modeller genom tiderna. Nu har Timex gjort en nyutgåva på deras kända 1960-tals vintagemodell Marlin som är en klocka för en riktig gentleman. Det här är en snygg herrklocka med en urtavla i silver med markörer och visare i svart som är snyggt ackompanjerad med ett svart armband i läder. Klockan är endast 34 mm bred med en bandbredd på 18 mm vilket ger den en sofistikerad och tidlös vintagedesign.

Det är sjukt mycket klocka man får för pengarna när det gäller en manuell klocka för det otroliga priset 1999 kr! Denna modell för män kommer i lite olika utföranden samt i storleken 40 mm. Dock är 34 mm att rekommendera om du är ute efter en dressigare vintagelook. Är du ute efter en riktigt prisvärd herrklocka som är bra och snygg så bör du definitivt kolla in Timex Marlin.

Nomos Club

Mekanisk klocka nomos club campus

Denna Nomos på 36 mm är en snygg klocka vi inte kan motstå. Nomos gör många snygga herrklockor och det här är en vi tycker sticker ut lite extra. Designen är enkel men helt unik och stilren där de lyckats få in många intressanta detaljer som en ljus urtavla med grå markörer och silvriga visare, samt en sekundvisare i orange. Den är även utrustad med super-luminova som skapar ett beundransvärt ljus i mörkret. Boetten är av rostfritt stål där ett perfekt ljust armband i läder följer med. Klockan är vattentät upp till 100 m vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ta med den när du är på stranden eller i poolen. Storleken på 36 mm passar lite mindre handleder bäst, fast det är en smaksak vad du själv är bekväm med.

Med Nomos får du ett riktigt kvalitetsur! Dessutom tillverkar Nomos deras urverk helt själva, vilket i sig är en kvalitetsstämpel som få företag i denna prisklass klarar av att göra.

Snygga Automatiska Klockor för Män

Seiko Presage

Automatisk klocka herr

Denna automatiska klocka är 41 mm bred och har en vit/silvrig urtavla med läckra visare. En snygg klocka med en boett som är av rostfritt stål.

Det här är en perfekt vardagsklocka som man även kan dressa upp med rätt outfit. Vi rekommenderar att du köper till ett ljust armband i läder för en annorlunda stil och som variation där du kan matcha olika armband och färger för olika outfits och stilar.

Seiko är ett av världens kändaste klockmärken som har modeller i de flesta prisklasser där alla kännetecknas av bra kvalité. Priset på denna snygga herrklocka gör den verkligen till ett riktigt bra kap!

Maurice Lacroix Aikon

Automatisk klocka Maurice Lacroix

Aikon från Maurice Laxroix är uppenbarligen inspirerad av exklusiva Audemars Piguet Royal Oak. Aikon är dock tillräckligt annorlunda utseendemässigt där man nästan kan argumentera för att den är snyggare än dess dyrare motsvarighet. Det här är en herrklocka med en boett på 42 mm som har en urtavla med en vacker blå färg där resten av klockan är silverfärgad. Denna anspråkslösa färgskala gör att den underbara länken och boetten sticker ut ännu mer. Det är verkligen en futuristiskt men samtidigt modern klocka för män! Aikon funkar både på jobbet och som en mer dressad klocka helt beroende på vilken outfit du väljer att ha. Bär du denna snygga klocka med en snygg dressad skjorta går den hem alla dagar i veckan. Det här är helt enkelt en snygg klocka som imponerar. Vi på Perfecto gillar Maurice Lacroix som har varit med i flera av våra artiklar, bland annat den om snygga herrklockor

Här är det inte så mycket att tveka om. Den är snygg, elegant.. Och jäkligt bra.
Köp den.

Mer om snygga klockor herr:

Denna artikel uppdaterades 2020-06-19.