Vad är en dykarklocka?

En dykarklocka är precis som namnet antyder, en klocka som är gjord att dyka med. Rent tekniskt behöver en riktig dykarklocka möta de krav ISO (International Organization for Standardization) bestämt, som innefattar bland annat att klockan ska klara av ett djup på minst 100 m, urtavlan behöver vara tydlig och läsbar i sämre ljus då det kan vara en bristvara under vatten, samt ha ett urverk som både är stöttålig och som tål magnetism.  

Nuförtiden använder de flesta dykare en digital klocka, men de har ofta en mekanisk som backup på andra armen. En dykarklocka handlar förstås också om stil och mode då det är en speciell typ av klocka som är både klassisk och ikonisk.

Ett historiskt perspektiv

Även om man kan härleda de första försöken att skapa en vattentät klocka ända tillbaka till 1700-talet så kan man först tala om skapandet av en riktigt funktionell klocka under vatten först på 1900-talet. Det är många klockföretag som varit med i utvecklingen av dykarklockan och som vill äga epitetet att ha skapat den första riktiga dykarklockan såsom Omega, Blancpain samt Panerai. De lyckades alla skapa dykarklockor med allt bättre vattentäthet samt lagt till funktioner som vi tar för givet i dagens dykarklockor. Det var dock Rolex som redan år 1927 lät simmaren Mercedes Gleitze ha en Rolex Oyster runt halsen under en simning över engelska kanalen. Klockan lyckades klara av att vara i kallt vatten under tio timmar utan att förlora dess precision eller funktionalitet. Detta var kanske inte första riktiga dykarklockan ur dagens mått men det var början på den.

Varför bär man dykarklockor?

  • Dykarklockor är stora, tjocka och boettens storlek ligger oftast mellan 40-50 mm då det är det som krävs för att klara allt tryck under vattnet. Det finns undantag här, och vi har med några som är under 40 mm samt så finns det en del dykarklockor för kvinnor som är mindre än 36-37 mm. Trots att dykarklockor är stora och skapar ett sportigt utseende så passar just den sportiga looken utmärkt i dressade sammanhang och när man bär kostym. Det är det som gör dykarklockor så mångsidiga. De sticker ut lite och skapar en bra kontrast. De är helt enkelt kontrastskapare i dess bästa bemärkelse!
  • Funktionerna är egentligen anpassade för användning i tuffare miljöer vilket gör att dykarklockor tål vardagsslit otroligt bra. En bra dykarklocka måste vara helt vattentät och har därför bland annat ofta skydd för kronan, som gör klockan större men estetiskt kan dessa detaljer höja en klocka oerhört mycket och göra den helt unik.
  • Dykarklockor har stora urtavlor med mycket lysmassa som gör dom enkla att läsa av, även i sämre ljus. De kontrastrika färgvalen som ofta används samt lysmassan kan skapa riktigt vackra urtavlor. Vi tycker kort sagt att dykarklockor är bland de snyggaste klockorna på marknaden.

För att göra det lätt för dig att hitta rätt dykarklocka för just dig så har vi gjort allt arbete och hittat riktigt bra och snygga dykarklockor. Det här är vår lista på fina dykarklockor (herr) i olika prisklasser!

Topp 10 dykarklockor: (Alla dessa är automatiska)

SEIKO SRPB53 aka ”Samurai”

Detta är en rekonstruktion på en av Seikos mest kända modeller. Alltifrån kronan och urtavlan till kvalitén och finishen är helt otrolig för det här priset. Seiko är ett av få, om inte det enda företaget som lyckas skapa nästintill perfekta klockor relativt till deras prissegment.

På 43,8 mm är det en av de största dykarklockorna på denna lista, även om detta inte är så stort för att vara en dykare. Lugg till lugg är dock 47-48 mm vilket gör att den ändå sitter lite mindre på handleden. Denna Seiko har en fin urtavla i blått med ett rutmönster som bakgrund samt en omslutande bezel som är ”Pepsinspirerad”. Urtavlan har även riktigt bra lysmassa som får visarna och markörerna att lysa i mörkret.

Glaset är gjort av Seikos patenterade hardlexglas som må vara lättare att repas än safirglas men klarar dock hårda smällar bättre. Bandet är i silikon som passar en dykarklocka riktigt bra och klockan är vattentät upp till 200 m vilket är mer än tillräckligt.

Ca pris: 3149 kr

Certina DS PH200M

Dykarklocka herr Certina DS PH200M

Denna snygga Certinadykare är en rekonstruktion av legendariska Certina PH200M från 1967. Den är väldigt trogen originalet, dock är denna på 42,8 mm istället för det tidigare mindre formatet på 40 mm. Det är en snygg och tidlös vintagedesign som har en svart urtavla och bezel som är snyggt kontrasterande med vita och röda visare. Det ser verkligen ut som en vintageklocka och den passar bäst i skjorta/kostym.

Klockan är rätt stor lugg till lugg (52 mm) så vi rekommenderar att du har större än ca 17-18 cm i handledsomkrets för att den ska sitta perfekt, men detta är såklart en smaksak.

Vattentätheten är upp till 200 m och klockan drivs av Powermatic 80 som har en gångreserv på just 80 timmar vilket är grymt mycket för det här priset. Klockan kommer med ett läderband samt ett i nato om man föredrar det.

Ca pris: 6790 kr

Longines HydroConquest 39 mm

Longines HydroConquest 39 mm

Hydroconquest är Longines moderna dykarklocka som är otroligt prisvärd för att vara en automatisk dykarklocka av bra kvalité. Man kan absolut se hur den är inspirerad av andra dykarklockor såsom Rolex men den är ändå unik i sig självt. Det här är en snygg version som har en svart urtavla och bezel men den finns även i många andra färgvarianter. Vi har valt den som är 39 mm bred som är i det mindre laget gällande dykarklockor och som passar dig med små handleder bäst, men den finns även i storlekarna 36, 41 och 44 mm. Klockan är vattentät upp till hela 300 m och är 11,85 mm tjock vilket är mindre än många andra dykare. Hydroconquest har liksom Longines övriga Conquestmodeller en underbart vacker krona med kronskydd som vi helt kära i! Klockan tål en hel del i vattnet men fungerar utmärkt som en grym vardagsklocka. Hydroconquest kom först ut på marknaden 2007, så det är en etablerad dykare vid det här laget som är en bästsäljare från Longines med rätta! Det är väldigt mycket man får för pengarna och om du föredrar en quartzmodell är även den några tusenlappar billigare.

Ca pris: 9595 kr

SEIKO Prospex SBP051J1 och
SEIKO Prospex SBP053J1

Dykarklocka herr SEIKO Prospex SBP051J1

Ca pris: 11395 kr

Ca pris: 8595 kr

Det här är två snygga modeller från Seiko som är starkt inspirerade av ännu en ikonisk dykare från Seiko, 62MAS från 1965 och det är en riktigt lyckad modern omtolkning! I denna modellserie ingår en rekonstruktionsmodell som vi inte har med här samt dessa två omtolkningar. Den ena har svart ”sunburst” urtavla och den andra blå och båda är lika vackra på deras olika sätt så vi kunde inte välja mellan dem. Boetten har växt från originalstorleken 37 mm till 42,6 mm och är fullspäckad med kvalitéer för detta relativt låga pris för en dykarklocka i mellanprissegmentet. Det är en av de dyrare klockorna från Seiko, men det är fortfarande ett riktigt bra pris för vad man får om man jämför denna med exklusivare modeller från Oris, Tudor och Rolex.  Urtavlan är skyddad av ett snyggt lite rundat safirglas där markörerna och visarna har Lumebrite lysmassa som kommer lysa länge i mörkret. Klockan är vattentät upp till 200 m och är utrustad med det kvalitativa urverket 6R15 som har en gångreserv på 50 h. Att välja mellan dessa två är svårt, den snygga blåa versionen är några tusenlappar billigare men den svarta är riktigt snygg den med. Funderar du på en Oris eller Longines är båda dessa modeller riktigt bra alternativ.

Zodiak Super Sea Wolf

Zodiak Super Sea Wolf

Zodiak är ett företag som är över hundra år gammalt där den första Super Sea Wolf klockan kom ut 1953 och var då en av de första moderna dykarklockorna. Det är inte många som äger en Zodiak så det här är den mest unika dykarklockan vi har tagit med på vår topplista.

Guldtonade dykarklockor är svåra att få till men detta är ett perfekt exempel på när man fått till det. Guldfärgen syns och är närvarande men tar aldrig över. Urtavlan är svart och vit med vita markörer och visare samt med utvalda delar i guld såsom kronan och på bezeln. Länken är delvis i silver och guld. Storleken på 40 mm passar riktigt bra för de flesta handleder och är ett utmärkt val för en vintageinspirerad design. Klockan har även en riktigt bra vattentäthet som når ner till 200 m. Köper du en Zodiak så kommer du förmodligen vara den enda i din omgivning som äger en vilket kommer kännas exklusivt och roligt.

Pris Ca 12 500 kr

Oris Aquis 39.5 mm

Dykarklocka oris Aquis

Aquis har nu funnits ett antal år på marknaden så den kan nästan kallas en institution inom dykarklockor. Oris är ett klockmärke med en stolt historik där de utvecklar klockor i det ”billigare” lyxsegmentet. Vi har valt denna Aquis på 39.5 mm som kommer sitta perfekt på er med mindre handleder, men Aquis finns även i storlekarna 36.5, 43,5 samt 45,5 mm och i alla möjliga färgvarianter. Den blå urtavlan på just denna modell är så vacker en urtavla kan bli; i vissa ljus är den blå, i andra mera lila och den kan till och med se svart ut, det beror helt på omgivningen. Vi har här valt en länk som delvis är borstad och delvis polerad och ju närmare länken kommer låset desto smalare blir den vilket är en liten men snygg detalj som förhöjer känslan oerhört när man bär den. Oris har lagt ner mycket tid och kärlek åt att ta fram denna dykarklocka. Om du föredrar en helt borstad länk eller gummi- samt läderband så finns de alternativen också. Gillar du designen kommer du inte bli missnöjd med denna fina herrklocka.

Ca pris: 17800 kr

Oris Divers 65

Dykarklocka Oris Divers

Oris Divers 65 är ett utmärkt exempel på hur ett företag kan återuppliva en gammal modell med en snygg modern touch. Tillsammans med Certina DS PH200M är Oris Divers 65 Bronze en riktigt lyckad vintageinspirerad klocka. Fördelen med denna modell är att den kommer i 40 mm men även 36 mm om man vill ha en klocka som är ännu mera trogen originalet från 1965. Brons har nu varit populärt ett tag i klockvärlden och det är något som för en tillbaka i tiden vilket gör att brons passar perfekt för vintageinspirerade klockor.  

Den mörka urtavlan får visarna och markörerna som har toner av rose guld att sticka ut och tillsammans med bezeln i brons skapas en varm ton i hela klockans utseende. Vattentätheten är 100 m som är lite snålt men absolut helt tillräckligt för både dykning och vardagsbruk. Med denna Oris kommer du få en unik herrklocka då varje klocka i brons åldras unikt vilket gör den till en extra charmig herrklocka.

Ca pris: 18100 kr

Tudor Black bay Fifty Eight

Dykarklocka Tudor Black Bay Fifty Eight

Ännu en vintageinspirerad klocka och mera vintage än så här är svårt att hitta i det moderna dykarsegmentet. Denna Tudor liknar på många sätt på den första Rolex Submariner i utseendet och i kvalité når den nästan upp till den moderna versionen, men till mindre än halva priset än en Rolex. Tudor Black Bay Fifty Eight hyllar ”Tudor Oyster Prince Submariner 7924” från 1958 och gör detta med en svart matt urtavlan med vita markörer och visare och utvalda delar som är guldtonade. Allt är i utmärkt finish samt med ett urverk som är gjort inhouse med 70 timmar gångreserv! Är man ute efter en lyxklocka är detta en bra instegsmodell som också har fördelen att den passar för mindre handleder. För alla som kollat på en Black Bay men tyckt att den varit för stor är denna på 39 mm perfekt. Vattentätheten når ner till 200 m och denna modell finns även i stållänk, läder samt ett syntetband.

Rolex Submariner

Rolex Submariner

Rolex Submariner är en ikonisk klocka som tar en tillbaka till 1954 då den första Submariner kom ut, men i en underbar modern tappning. Det är förmodligen, om inte den kändaste så en av världens mest välkända klockmodeller. Denna dykarklocka fungerar lika utmärkt ute på djupt vatten som den gör tillsammans med kostymen. Det är en robust herrklocka av otrolig kvalité med många egenskaper och detaljer vi älskar; den vackra svarta urtavlan som görs för hand av Rolex, en bezel av keramik samt en riktigt snygg borstad oysterlänk. Denna Rolex har en storlek på 40 mm som gör att den passar de flesta handleder och är vattentät upp till 300 m. Det finns även en version utan datumfönster på urtavlan men vi tycker att denna är snäppet snyggare.

Ca pris: 95059 kr