Utseendemässigt ser Gopro Hero6 Black identisk ut mot den tidigare modellen Gopro Hero5.
Dom ser i princip likadana ut.

På  insidan har det däremot skett en hel del som gör GoPro Hero 6 unik.

GOPRO HERO6 VIDEO

Den nya kameran kan hantera högupplöst video med en bildhastighet på hela 240 rutor per sekund (FPS.)
Med andra ord den perfekta kameran för riktigt långsam och fin slow-motion till en skönt hög upplösning på 1080p.

4K finns tillgängligt i högst 60 fps vilket vi gillar. Hade ju varit fantastiskt att kunna filma i 4K med en fps på 120 eller högre för en riktigt grym slow-motion, men man kan inte få allt. Än i alla fall.

Detta gör att kvaliteten på video är bättre jämfört med flera digitalkameror i budgetklassen.

Gopro hero6 har även en förbättrat bildstabiliseringen och den är mycket, mycket bättre än tidigare modeller.
Den är inte helt perfekt, men den parerar och stabiliserar en hel del olika slags rörelser med mjuk och fin video som resultat. Även om ett flytande handstativ är bra så klarar man sig många gånger med den inbyggda bildstabiliseringen.

Du har även en snabb överföring av det du filmar till din mobiltelefon (perfekt om du vill filma något och sedan föra över det till t.ex sociala medier och göra ett inlägg på t.ex. Instagram osv, eller bara få iväg det per mail.

Bara detta gör GoPro Hero6 till en riktigt bra kamera, speciellt när man tänker på hur liten den faktiskt är!

Det är däremot viktigt att komma ihåg att hög upplösning och hög bildhastighet (FPS) ofta gör redigeringen långsammare. Oavsett om vi pratar om din mobiltelefon eller din dator så kan redigeringen av dessa filer gå långsamt eller helt enkelt få din mobilapp eller dator att krascha.
Speciellt om vi pratar om äldre datorer och mobiltelefoner.

Mycket av allt det positiva med nya hero6 är tack vare GoPros nya och unika chip och processor som dom kallar GP1. Då flera konkurrenter valt att gå i en generisk riktning med chip och processorer från tredjepartsleverantörer så valde GoPro att utveckla sin egen processor för att göra sin produkt mer unik.

Ett briljant drag av GoPro då dom nu har en helt unik produkt där GP1 processorn kan utföra saker som deras konkurrenter INTE kan. Ett exempel är att Hero6 erbjuder 4K video med 60fps jämfört med Hero5 som bara kunde hantera detta till 30fps (och då med en sämre bildstabilisering.)

GOPRO HERO6 FOTO

Om du vill ta stillbilder med Hero6 så fixar den det förstås. Precis som Hero5 kan den ta bilder i upp till 12mp och du kan ta dessa en och en, i tidsintervall för att fånga en soluppgång eller i bildserie. En nyhet är att du nu även kan ta bilder i HDR (High Dynamic Range) vilket självklart är en riktigt bra funktion.

Högre detalj i både mörka och ljusa partier och ett djup som du tidigare inte kunde få med GoPro. Nattläget är uppskattat om du ska filma i situationer där det helt enkelt inte finns mycket ljus.

Jämför du däremot med olika systemkameror så är ju 12mp inte den bästa kvaliteten du kan få förstås.
Är det mer foto än video du är ute efter så ska du helt klart kika på systemkameror istället.
Nya iPhone X tar bilder i 12mp bara den, så det är inte bara systemkameror utan även mobiltelefoner som konkurrerar med GoPro när det gäller fotografering.

Men vi gillar bildkvaliteten. Det ser oftast bra ut och HDR funktionen hjälper till en hel del.
Köper man en GoPro så är det främst för video och foto (stillbild) kommer lite sekundärt, men det betyder inte att bildkvaliteten är dålig. Den är bra. Men inte lika bra som en systemkamera.

Kameran

GoPro Hero6 är vattentät ner till 10m vilket är tillräckligt för de flesta av oss. Kameran kommer klara av både dopp i poolen och dyket vid korallrevet i Thailand med andra ord.
Vill du gå ner djupare än 10m så finns det olika lösningar för det (bland annat deras egna vattentäta kamerahus.)

Själva kameran har ett chassi som är kraftigt och som klarar av en hel del. Vi lyckades med bedriften att tappa kameran flera gånger och den klarade av allt vi utsatte den för.

Användargränssnittet har alltid varit fokuserat till det som sker på den relativt lilla pekskärmen.
Du använder pekskärmen för att justera inställningar när det gäller funktioner och kvalitet för både video och foto. Pekskärmen är förbättrad och även om den är liten så hade vi inga problem att justera några inställningar i överhuvudtaget.

Precis som Hero5 har 6:an även en begränsad röststyrning. Den funkar väl lite sisådär tycker vi.
Är du hemma och det är tyst och lugnt runt omkring dig så kan den funka relativt bra. Så fort du kommer ut (t.ex i stadsbruset) där det finns mer ljud omkring dig så funkar röststyrningen inte lika bra.
Förståeligt men tråkigt förstås.

Den har WI-FI funktioner där du relativt snabbt kan överföra bilder till din mobiltelefon, dator osv.
Jobbar du online eller om du jobbar med sociala medier (t.ex Instagram, Facebook eller Youtube) så är WI-FI funktionen riktigt bra (i princip essentiell) att ha.

Gopro har även en app som dom kallar Quikstories. QuikStories kopierar det du filmat från kameran till din mobiltelefon och redigerar sedan videon automatiskt. I princip behöver du bara filma och Quikstories sköter resten. I vanliga fall tycker vi att liknande videoredigeringsfunktioner (som Quikstories) som andra företag utvecklat inte riktigt levererar, men Quikstories är relativt intelligent och slutresultatet kan faktiskt bli riktigt bra.

Quikstories är en app som fyller en viktig funktion för dig som antingen inte har tid att redigera en video, eller faktiskt inte vet hur man redigerar en video.

VÅRT BETYG

Gopro Hero 6 är utan tvekan den bästa actionkameran på marknaden just nu, med video upp till 4K 60fps och en riktigt suverän slowmotion med 1080p 240fps. Nya GP1 processorn har gjort underverk med kameran och bildkvaliteten, bildstabiliseringen och hanteringen av kameran gör denna actionkamera till en vinnare.

Priset som i dagsläget ligger runt 4000kr är ju inte det billigaste förstås. Och nu har GoPro även sänkt priset på Hero5 vilket gör den modellen mer attraktiv även om den är en äldre version.

I slutändan handlar valet om att köpa en GoPro eller inte på vad du faktiskt behöver.
Om du är ute efter riktigt bra kvalitet på stillbilder så är det nog en systemkamera du ska investera i.
De flesta systemkameror i mellanklassen (t.ex. vår favorit Canon EOS200d) har en stillbildsupplösning på runt 24mp vilket är mer än dubbla det du kan få med en GoPro Hero6.
Djupet, kvaliteten och färgåtergivningen du kan få med en systemkamera slår GoPro, helt klart.

Men är du ute efter kamera som är kompakt med videoinspelning så är GoPro helt klart suverän.
Storleken gör att du enkelt kan ha den i fickan, något du inte kan göra med större kameror.
Det finns i princip tillbehör för ALLT när det gäller GoPro, så oavsett var du du vill montera kameran så finns det ett tillbehör för det. Det finns otroligt många olika slags flytande handstativ, vanliga stativ och andra tillbehör – som på olika sätt förbättrar hanteringen av GoPro. Den är oslagbar när det gäller just ”action” biten.
Ta med den överallt, och våga använd den – för den klarar av mycket.

Kvaliteten på video är ju nu suverän (även om vi hoppas att 4K kommer finnas tillgängligt i över 60fps i framtida modeller.)

Du kan få bättre video med systemkameror i den övre klassen, men då pratar vi om en prisklass som lätt ligger över 10000kr och där kameran i sig är mycket större och dessutom i de flesta fall inte klarar av den fysiska biten som en GoPro klarar av (vattentät osv).

Så innan du investerar i en GoPro Hero6, tänk efter vad du behöver den till.
Är det video? Då är den riktigt grym. Vill du gärna kunna köra slow-motion? Det fixar den.
Behöver du en kamera som är kompakt, stryktålig och vattentät? Det är den.

Tar du mer stillbilder än video? Då ska du nog kika på kompakt eller systemkameror istället.
Behöver du inte slow-motion? Då kanske du klarar dig på Hero5 som nu säljs till ett riktigt attraktivt pris.

FÖRDELAR MED GOPRO HERO6 BLACK:

  • 4K upp till 60fps och superskön slow-motion i 240 fps i full hd.
  • Vattentät och stöttålig. Den klarar av en hel del.
  • Nya GP1 processorn har förbättrat bildkvaliteten, bildstabiliseringen och en hel del andra funktioner.
  • Relativt snabb överföring genom WI-FI.
  • Quikstories för snabb och enkel redigering av det du filmar.

NACKDELAR MED GOPRO HERO6 BLACK:

  • Den är liten. Vilket betyder små kontroller och många funktioner som samlas på samma plats.
  • Röststyrningen funkar inte optimalt när det är ljud runt omkring.