2018 kom rutigt igång ordentligt och 2019 ser vi denna trend inom herrmode fortsätta. Rutigt är lika inne 2019 som det har varit tidigare år och allt handlar egentligen mer om vilka typer av rutiga kläder du väljer och själva rutmönstret förstås. Och om du undrar om rutigt någonsin INTE varit inne, så har du rätt.

Rutiga kläder och rutmönster har egentligen aldrig försvunnit på något sätt och kommer förmodligen aldrig göra det heller. Men rutmönster är något vi sett mer utav de senaste åren vilket vi tycker är kul!

Flera olika kollektioner från flera modehus har tagit fram riktigt snygga plagg med rutmönster och när det gäller herrmode så är rutigt sällan fel.

Rutmönster är snyggt helt enkelt! Och rutiga kläder är många gånger mer iögonfallande än enkelfärgade och omönstrade kläder vilket gör det till ett riktigt bra val när man vill sticka ut i mängden på ett snyggt sätt.

Men för oss män handlar det om att välja rätt. Annars kan det verkligen bli helt fel. Det är en balansgång mellan att det är riktigt snyggt och att det blir för mycket. Så välj noga.

Som tur är har du mycket att välja på denna säsong när det gäller både stil, färger och rutmönster.

Ett enkelt sätt att få rutigt att se snyggt ut är att välja ett rutigt plagg som ser bra och snyggt ut och se sedan till att resten av din outfit är nedtonad (lite mer diskret helt enkelt.) Det är en av de bästa sätten att få rutigt att funka, där man har en outfit som består av något rutigt och resten av kläderna då är mer nedtonade.

Ha t.ex. en rutig rock med ett par enfärgade chinos och en enkel och ren tröja. Eller ha en tröja med rutmönster medans din jacka och byxa är mer stilrena.

Vad du vill undvika är att du är helt täckt av rutiga kläder, det ser i de flesta fall alldeles för mycket ut och inte snyggt.

När det gäller mönster tycker vi rutmönster som Prince of Wales (även kallad Glen Plaid) är riktigt snyggt på allt från kavajer till rockar, byxor och tröjor. Det är ett tidlöst mönster som är supersnyggt.

Hittar du en kavaj i Prince of Wales (glen plaid) rutmönster och den sitter bra på dig så är det aldrig fel att se till att den landar tryggt och säkert i din garderob.

Glen Plaid
Ovan: en kavaj i snyggt glen plaid mönster

Gingham är ett annat klassiskt mönster som också ser snyggt ut, speciellt på en skjorta. Här under kan du se en skjorta som i snyggt gingham mönster. Det blir ju så snyggt när man matchar ett mönstrat plagg med en i övrigt ren och enkelt outfit.

Gingham
Gingham mönstrad skjorta

Men det finns så många olika slags mönster att välja på förstås.

Det är självklart inte fel att köra båda kavaj och byxor i samma mönster, men se till att det ser snyggt ut och att det inte blir för mycket.

När det gäller en mer dressad stil (kostym t.ex.) så är det många gånger snyggt med en mer diskret färgskala (färgtonerna i rutmönstret). T.ex. en marinblå kostym där rutmönstret är lite mer diskret och går ton i ton med den primära färgen på kostymen.

Det finns många olika slags rutmönster att välja på och det viktigaste är att du ser till att du undviker för mycket av det rutiga på en gång. Kom ihåg att matcha det rutiga med att resten av din outfit är mer nedtonad och sist men inte minst: våga bär rutigt!

Rutiga kläder är snyggt och en sak du kan använda till din fördel är att många män inte bär rutigt (förutom någon enstaka skjorta i rutmönster.)
De flesta väljer oftast rena enfärgade plagg, vilket gör att när du bär rutigt så kommer du sticka ut ur mängden – och det är positivt.

Om man gillar att sticka ut ur mängden förstås 😉

På bilden (från vänster till höger) ser du en rutig skjorta från Bottega Veneta, rutiga byxor från Giorgio Armani och en snygg kavaj med matchande byxor från Tom Ford.

Här kan du läsa mer om herrmode och få tips om snygga herrkläder, stiltips och trender när det gäller mode för män:

  • Dykarklockor herr
    Topp 10 dykarklockor (herr) – en topplista på snygga dykarklockor för män i alla prisklasser!
  • Snygga Herrklockor
    Snygga herrklockor för riktiga män. En riktiga man bör ha en riktig klocka och det är snygga klockor som du måste kolla in!
  • Snygga bomberjackor herr
    En bomberjacka är ett ikoniskt plagg som har hängt med genom åren och som är lika trendigt varje år. Det här är en guide till en av de mest klassiska och snygga bomberjackor (herr) som finns!