Klädkoder har blivit allt mindre vanliga på arbetsplatser och en avslappnad klädsel är idag vanligast på de flesta företag. På grund av detta är det inte lätt att veta hur man ska klä sig för en arbetsintervju.

Många företag har inga uttalade klädkoder som anställda ska förhålla sig till, men en del branscher som bank- och försäkringsbolag har ofta en del förväntningar kring hur deras anställda ska se ut på arbetsplatsen.

Då första intrycket ofta är oerhört bestående och avgörande för hur vi uppfattar en annan människa så är det förstås viktigt att man klär sig på ett sätt som uppfattas positivt. Det är väl värt att lägga lite extra tid på hur man ska klä sig, speciellt med tanke på att den person man ska träffa ofta är med och avgör om man får jobbet eller inte.

Det här är en guide för män kring hur man ska tänka när det gäller att välja rätt kläder till en arbetsintervju.

Hur klär man sig rätt till en arbetsintervju?

Under en arbetsintervju vill man framhäva sin egen erfarenhet, personlighet, expertis och kunskap och hålla fokus på det som är viktigt för att få jobbet. Allt handlar om att hålla fokus på en själv och inte ens outfit. ”Rätt” outfit för en arbetsintervju är med andra ord den som inte tar bort fokus från dig.

När du väljer kläder till en arbetsintervju ska du välja kläder som passar för rollen, som känns bra och som ser bra ut. Detta kommer att stärka ditt självförtroende och lämna ett bra intryck.

Det är mycket som händer inom herrmode och varje år kommer det nya trender, men här går vi på Perfecto igenom några grymt bra (och tidlösa) tips på vad man kan tänka på när man ska klä sig inför en intervju samt lite tips om stil och herrmode.

Gör research inför din arbetsintervju.

Försök att göra lite research och se om du hittar några ledtrådar till om det finns någon slags klädkod eller klädkultur genom att kolla upp företaget på sociala medier. Om du ser att de flesta på företaget klär sig på ett visst sätt så kan det vara en indikation på att det finns förväntningar kring hur de anställda ska se ut på arbetsplatsen.

Förväntningar kan skilja sig från företag till företag och de förväntningar som t.ex. kan finnas för de anställda på en bank kommer skilja sig mot t.ex. en butik eller ett e-handelsföretag.

Om du trots din research inte hittar något som ger en indikation på om det finns några förväntningar på hur de anställda ska se ut eller inte så kan du gå efter hur man generellt sett klär sig i branschen.

Håll samma nivå eller ta det ett steg längre.

Att överklä sig är definitivt ingen bra idé. Det bästa du kan göra är att hålla dig på samma nivå eller ta det ett (litet) steg längre. Då blir det nog bra på ett sätt som känns mer naturligt för både dig och den du ska på intervju hos.

Om de flesta i företaget klär sig i skjorta och kostymbyxor kan du hålla samma nivå genom att komma till intervjun klädd på samma sätt. En fördel är förstås om du verkligen ser till att naila din outfit genom att ha rätt mått och passform på dina kläder.

Du kan även ta det ett litet steg längre genom att klä dig lite ”över” arbetsplatsens klädkod eller vad som generellt förväntas för en liknande roll.

Om de flesta i företaget klär sig i jeans och t-shirt så kan du ta det ett steg längre genom att ha en outfit där du använder skjorta istället för t-shirt och eventuellt en kavaj på det.

Om det flesta i en viss typ av roll klär sig i finbyxor och en skjorta så kan du ta det ett steg längre genom att komma i en full kostym.

Genom att ta det ett steg längre på ett subtilt, snyggt och enkelt sätt så blir det nog bra utan att din outfit känns överklädd.

En enkel och stilren outfit är oftast rätt.

Mycket händer inom herrmode och olika trender och stilar kommer och går, men en anställningsintervju är oftast inte rätt tid och plats att visa upp det coolaste och mest spännande du har i din garderob.

En enkel och stilren outfit är oftast en kombination som får de flesta att se välklädda ut och som håller fokus på personen och inte outfiten.

Undvik att bära keps, den där t-shirten du älskar med det där galna trycket och undvik för många accessoarer. Enkelfärgade plagg är aldrig fel och då gärna i klassiska färger som vitt, svart, grått eller marinblått.

Färg är fint men för mycket färg (och för många färgkombinationer) kan bli fel. Du kan förstås använda dig utav färgglada plagg men då kan det vara fördelaktigt att undvika för många på samma gång.
Kombinera gärna det färgglada plagg du valt med andra mer neutrala färger som vita, grå, marinblå eller svarta plagg.

Håll gärna det färgglada till något enstaka plagg.
Pastellfärgade plagg är att föredra då de tillför färg på ett snyggt och subtilt sätt.

Återigen: det ska vara fokus på dig och inte din outfit.

Försäkra dig om att din outfit är fräsch, ren och fin.

Se till att du en eller två dagar innan din intervju försäkrar dig om att din outfit är fräsch, ren och fin.
Kolla de kläder du valt ut till din outfit är hela, rena och fina. Ingen blir imponerad av smutsiga eller trasiga kläder. Ett strykt plagg kommer alltid se mycket fräschare och finare ut än ett skrynkligt plagg.

Borsta och/eller putsa gärna dina skor om de är smutsiga, använd en hel, ren och fin strykt skjorta och se till att din outfit ser fräsch och ren ut.

En stilren outfit som funkar för de flesta intervjuer:

  • Ett par svarta eller mörkblå jeans.
  • En vit skjorta.
  • Eventuellt en kavaj över.

Ovanstående är en stilren och enkel outfit med kläder som funkar till de flesta intervjuer.

Ett par svarta eller mörkblå jeans tillsammans med en ren, vit och fräsch skjorta är en snygg outfit som ger ett intryck som inte är för formellt utan precis lagom. En kavaj är snyggt på – speciellt under vår och sommar – men definitivt inte ett måste och kan dessutom bytas ut mot en snygg rock under höst och vinter.

Jeans kan bytas ut mot ett par stilrena och snygga chinos om du hellre vill ha det.

Både sneakers eller dressade skor funkar med denna outfit.
Använder du sneakers så är ett par som är stilrena och enkla att föredra.

arbetsintervju kläder

Bild ovan: förslag på mörkblå jeans som är stilrena, lagom mörka och i en snygg stil.
Se mer och köp dessa jeans här!

kläder arbetsintervju

Bild ovan: en stilren, fräsch och snygg vit herrskjorta som är klockren för en intervju.
Se mer och köp denna skjorta här!

För företag med en mer formell klädkod:

Ska du på jobbintervju hos ett företag med en mer formell klädkod eller klädsel så är förstås en mer uppklädd och formell outfit att rekommendera. I de flesta fall betyder detta full kostym med ett par snygga dressade skor.

Undvik svarta kostymer och sikta hellre på en mörkblå eller grå kostym med en vit skjorta och ett par svarta eller bruna skor. Oxfordskor ser ofta helrätt ut tillsammans med en kostym.

Här hittar du snygga kavajer och kostymer.

Avslutningsvis..

Det finns egentligen inte några egentliga regler för hur man ska klä sig och många företag inte har någon uttalad klädkod. Trots detta så kan det vara till din fördel att tänkta lite extra på dina kläder för din anställningsintervju. En snygg och bra outfit kommer inte bara få dig att se bättre ut, utan även hålla fokus på dig som person och det du har att säga under din intervju. Det är som sagt du som person och det du har att erbjuda till rollen som bör ligga i fokus och inte dina kläder eller din outfit.

Oavsett vilka kläder du väljer och vilken outfit du bär på intervjun så är det viktigaste att du tror på dig själv, att du tror att du är den bästa kandidaten till jobbet och att du får fram det du vill få fram under intervjun.
Och glöm inte att försöka slappna av, ha kul och njuta av processen. Att söka jobb ska vara kul och spännande!

Lycka till på intervjun!