Jeans. Plagget vi alla älskar och som passar till det mesta.

De flesta av oss älskar våra jeans så pass mycket att vi har svårt att hålla oss borta från dom.
Våra jeans blir en del av oss och är verkligen ett personligt plagg som vi älskar!

Trots vår kärlek till våra jeans så är jeans ett plagg som många tyvärr inte alls tvättar på rätt sätt.
Att tvätta sina jeans på ett felaktigt sätt kan leda till att jeansen snabbare slits ut och förlorar sin färg och charm.

Precis som alla andra slags kläder och material så kommer dina jeans att bli smutsiga och då är det viktigt att man vet hur man ska tvätta jeans på rätt sätt så att dom inte slits i onödan men samtidigt blir rena.

Hur ofta ska man tvätta jeans?

Hur ofta ska man tvätta jeans?

Jeans blir smutsiga och även om dom inte är synligt smutsiga så påverkas dom förstås av att användas.
Men är dom inte synligt smutsiga så behöver dom inte tvättas så ofta.

Det finns inga generella riktlinjer för hur ofta man ska tvätta sina jeans eftersom det helt beror på hur ofta man använder dom, men undvik helt enkelt att tvätta dom för ofta. För en del betyder detta en tvätt, en gång i månaden eller en gång i kvartalet.

Men en bra regel är att tvätta dina jeans var 6:e till var 12:e användning.

Hur vet man när det är dags att tvätta sina jeans?

Det finns 3 enkla sätt att avgöra när det är dags att tvätta sina jeans:

 1. Om dina jeans är synligt smutsiga: Kolla på dina jeans och se om dom är synligt smutsiga och vänd ut och in på dom och se på insidan. Ser dom smutsiga ut är det dags att tvätta dom.
 2. Lukta på dina jeans: Om dina jeans luktar eller inte känns fräscha så är även det ett tecken på att det är dags att tvätta dom.
 3. När du använt dom ett tag: har du använt dina jeans mellan 6-12 ggr? Då är det förmodligen dags att tvätta dom.

Om dina jeans inte är synligt smutsiga och inte luktar men du vill fräscha till dom så kan du kan prova att vädra dina jeans med jämna mellanrum för att fräscha till dom lite när det behövs.

Hur man tvättar jeans

Olika jeans kan behöva olika slags tillvägagångssätt när man ska tvätta dom, men här följer några bra tips på hur man på bästa sätt kan tvätta och ta hand om sina jeans. Ett generellt tips som definitivt kommer förlänga livslängden på dina jeans är att tvätta dom i kallt vatten.

Läs tvätt-och skötselråden för dina jeans

Det absolut första du ska göra är att läsa lappen med tvätt- och skötselråd som finns på dina jeans.

Där kan du se det mest essentiella när det gäller hur du ska ta hand om dina jeans. Det här är mest så att du får en förståelse för vad dina jeans klarar av och klädmärkets rekommendationer.

Men även om det står att dina jeans kan hantera en hög temperatur och torktumla så betyder det inte att du ska göra det. Mer om detta längre ner i denna guide.

Tvätta jeans för hand

Att tvätta sina jeans för hand är det mest skonsamma sättet att få rent sina jeans. Att handtvätta sina jeans funkar bäst när smutsfläcken är mindre och inte sitter så djupt eller när det inte finns någon synlig smuts och du bara vill fräscha till dom lite efter en viss tids användning.

Vid handtvätt lägger du dina jeans i handfatet eller i en balja fylld med kallt eller ljummet vatten och en liten mängd skonsamt tvättmedel för färgade kläder (gärna flytande) UTAN blekmedel. Undvik att skrubba dina jeans vid handtvätt. För lite mer envisa smutsfläckar kan du pröva att skölja din jeans lite mer för att se om smutsen försvinner. Om du har en riktigt envis fläck kan du prova använda mild tvål och köra en punktinsats på fläcken. Var varsam och undvik att gå för hårt åt fläcken. Använd mjuka rörelser och ta god tid på dig.

Låt dina jeans ligga i vattnet mellan 30-45 minuter, ta sedan upp dom, skölj av dom och låt dom dropptorka.

Det är värt att komma ihåg att jeans inte kommer bli lika rena vid handtvätt som i tvättmaskin. Vilket betyder att även om man handtvättar jeans så är det fräscht att då och då tvätta sina jeans i tvättmaskin så att dom blir riktigt rena.

Vill du få dina jeans så rena som möjligt med handtvätt så kan du prova att tömma handfatet och skölja dina jeans innan du fyller upp handfatet igen och låter dom ligga i ett kort tag med en liten mängd flytande tvättmedel. Upprepa denna procedur tre gånger så blir jeansen oftast riktigt fräscha på ett skonsamt och bra sätt.

Tvätta jeans i tvättmaskin

När dina jeans har blivit lite för smutsiga, eller om du helt enkelt inte vill eller har tid till att handtvätta dom så är det förstås en tvättmaskin som gäller. När det gäller tvätt av jeans i tvättmaskin så har du här några tvättråd som kan vara bra att komma ihåg:

 • Använd ett milt och skonsamt tvättmedel UTAN blekmedel som är parfymfri.
  Använd en kulörtvätt till färgade jeans.
 • Vänd alltid ut och in på dina jeans. Detta för att undvika onödigt slitage på utsidan.
 • Tvätta varje unikt par jeans för sig självt. Med andra ord: tvätta inte jeans med andra plagg. Detta för att undvika att dina jeans färgar av sig på andra plagg (och tvärtom) samt för att undvika onödigt slitage.
 • Tvätta dina jeans i låg temperatur. Det betyder som högst 30°C. Ställ in din tvättmaskin på ett tvättprogram för ömtåliga kläder. Använd det lägsta varvtalet för att undvika onödigt slitage.
 • Ta ut dina jeans när tvättmaskinen är klar och vänd tillbaka dem till sin vanliga form.

Hur man torkar jeans

torka jeans

Att torka sina jeans på rätt sätt är viktigt för att bibehålla utseendet och förlänga livslängden. Nedan följer några tips på hur du torkar dina jeans på bästa sätt:

 • Undvik att torktumla dina jeans.
 • Torka istället dina jeans genom att hänga upp dem. Detta minimerar slitage och får dessutom färgen att hålla längre.
 • Torka aldrig dina jeans i solen då detta kan bleka dina jeans.

Ju mer kärlek du ger dina jeans och ju bättre du tar hand om dom desto längre kommer dom att behålla sin fina färg och desto mindre kommer dina jeans att slitas ut.

Denna artikel uppdaterades 2020-06-15.

Älskar du jeans? Kolla in det här för mer om snygga jeans för män!

 • Vita jeans är snyggt!
  Vita jeans är verkligen snyggt och är nästan ett måste till vår, sommar och senare delen av hösten. Det här är Perfectos guide till vita jeans för män!
 • Svarta jeans herr
  Svarta jeans är ett av garderobens mest mångsidiga plagg och ett absolut måste i varje mans garderob. Det här är vår guide till svarta jeans (herr.)
 • Snygga jeansskjortor
  En snygg jeanskjorta är ett klassiskt plagg som du bör ha. Men det gäller förstås att välja rätt. Det här är sju sjukt snygga jeanskjortor för killar!