Jeans. Plagget vi alla älskar och som passar till det mesta.

De flesta av oss älskar våra jeans så pass mycket att vi har svårt att hålla oss borta från dom. Våra jeans blir en del av oss, är ett verkligen personligt plagg och vi älskar dom!

Trots vår kärlek till våra jeans så är jeans ett plagg som många tyvärr inte alls tvättar på rätt sätt.

När man tvättar sina jeans på ett felaktigt sätt så leder det oftast till att jeansen snabbare slits ut och förlorar sin färg och charm.

Precis som alla andra slags kläder och material så kommer dina jeans att bli smutsiga och då är det viktigt att man vet hur man ska tvätta jeans på rätt sätt så att dom inte slits i onödan men samtidigt blir rena.

Innan du tvättar dina jeans

Jeans blir smutsiga och även om dom inte är synligt smutsiga så påverkas dom förstås av att användas. Men är dom inte synligt smutsiga så behöver dom inte tvättas så ofta.

Du kan prova att vädra dina jeans med jämna mellanrum för att fräscha till dom lite när det behövs.

Det finns inga generella riktlinjer för hur ofta man ska tvätta sina jeans eftersom det helt beror på hur ofta man använder dom, men undvik helt enkelt att tvätta dom för ofta. För en del betyder detta en tvätt, en gång i månaden eller en gång i kvartalet, för andra betyder detta mellan var 8:e till var 12:e användning.

Kolla på dina jeans och se om dom är synligt smutsiga och vänd ut och in på dom och se på insidan och lukta även på dina jeans. Ser dom smutsiga ut är det dags att tvätta dom. Om dom luktar eller inte känns fräscha så är även det förstås ett tecken på att det är dags att tvätta dom.

Hur man tvättar jeans

Läs tvätt-och skötselråden för dina jeans

Det absolut första du ska göra är att läsa lappen med tvätt- och skötselråd som finns på dina jeans.

Där kan du se det mest essentiella när det gäller hur du ska ta hand om dina jeans. Men även om det står att dina jeans kan hantera en hög temperatur och torktumla så betyder det inte att du ska göra det. Mer om detta längre ner i denna guide.

Tvätta jeans för hand

Att tvätta sina jeans för hand är det mest skonsamma sättet att få rent sina jeans. Att handtvätta sina jeans funkar bäst när smutsfläcken är mindre och inte sitter så djupt eller när det inte finns någon synlig smuts och du bara vill fräscha till dom lite efter en viss tids användning.

Vid handtvätt lägger du dina jeans i handfatet eller i en balja fylld med ljummet vatten och en liten mängd skonsamt tvättmedel för färgade kläder (gärna flytande) UTAN blekmedel. Undvik att skrubba dina jeans vid handtvätt. För lite mer envisa smutsfläckar kan du pröva att skölja din jeans lite mer för att se om smutsen försvinner.

Låt dina jeans ligga i vattnet mellan 45-60 minuter, ta sedan upp dom, skölj av dom och låt dom dropptorka.

Det är värt att komma ihåg att jeans inte kommer bli lika rena vid handtvätt som i tvättmaskin. Vilket betyder att även om man handtvättar jeans så är det fräscht att då och då tvätta sina jeans i tvättmaskin så att dom blir riktigt rena.

Tvätta jeans i tvättmaskin

När dina jeans har blivit lite för smutsiga, eller om du helt enkelt inte vill eller har tid till att handtvätta dom så är det förstås en tvättmaskin som gäller. När det gäller tvätt av jeans i tvättmaskin så har du här några tvättråd som kan vara bra att komma ihåg..

 • Använd ett milt och skonsamt tvättmedel UTAN blekmedel som är parfymfri. Använd en kulörtvätt till färgade jeans.
 • Vänd alltid ut och in på dina jeans. Detta för att undvika onödigt slitage på utsidan.
 • Tvätta varje unikt par jeans för sig självt. Med andra ord: tvätta inte jeans med andra plagg. Detta för att undvika att dina jeans färgar av sig på andra plagg (och tvärtom) och för att undvika onödigt slitage.
 • Tvätta dina jeans i låg temperatur. Det betyder som högst 30°C. Ställ in din tvättmaskin på ett tvättprogram för ömtåliga kläder. Använd det lägsta varvtalet för att undvika onödigt slitage.
 • Ta ut dina jeans när tvättmaskinen är klar och vänd tillbaka dem till sin vanliga form.
 • Torktumla aldrig dina jeans..
 • Torka istället dina jeans genom att hänga upp dem. Detta minimerar slitage och får dessutom färgen att hålla längre.
 • Torka aldrig dina jeans i solen då detta kan bleka dina jeans.

Ju mer kärlek du ger dina jeans och ju bättre du tar hand om dom desto längre kommer dom att behålla sin fina färg och desto mindre kommer dina jeans att slitas ut.

Älskar du jeans? Kolla in det här för mer om snygga jeans för män!

 • Vita jeans är snyggt!
  Vita jeans är verkligen snyggt och är nästan ett måste till vår, sommar och senare delen av hösten. Det här är Perfectos guide till vita jeans för män!
 • Svarta jeans herr
  Svarta jeans är ett av garderobens mest mångsidiga plagg och ett absolut måste i varje mans garderob. Det här är vår guide till svarta jeans (herr)
 • Snygga jeansskjortor
  En snygg jeanskjorta är ett klassiskt plagg som du bör ha. Men det gäller förstås att välja rätt. Det här är sju sjukt snygga jeanskjortor för killar!