Ökenkängor (kallas även desert boots) är en klassisk typ av kängor som har funnits länge och som varje välklädd man bör känna till. Klassiska ökenkängor kan användas på en rad olika sätt och i denna guide går vi på Perfecto igenom det du behöver veta om ökenkängor (herr) och ger dig dessutom förslag på snygga ökenkängor som du bör kolla närmare på.

Vad är ökenkängor?

Ökenkängor har sitt ursprung i afrika där denna typ av kängor var populära på grund av deras enkla, men funktionella design. Ökenkängor var ett vanligt och populärt val av soldater som tyckte att ökenkängorna var bekväma, bra, slitstarka och hade en lätt vikt.

Nathan Clark (från Clarks) var stationerad i afrika under andra världskriget och upptäckte då ökenkängorna som tillverkades för de brittiska soldaterna som var stationerade där. Han tog med sig dessa till england där han påbörjade arbetet med att skapa sin egen version.

1949 lanserade Clarks sina ökenkängor (Clarks desert boots) och deras popularitet växte lavinartat efter att ha blivit omnämnda i tidningen Esquire.

Clarks desert boots är nu världens mest kända ökenkängor och dess stil har satt sin prägel på de flesta ökenkängor som tillverkas idag. Oavsett märke.

Att ökenkängor efter flera årtionden fortfarande är populära är ett testament till deras tidlösa stil och deras funktionalitet.

Klassiska ökenkängor är kända för deras design samt den där mjuka och speciella typen av gummisula som gör dom riktigt sköna att gå i. Originalet hade en ovandel i mocka, men idag kan man även hitta ökenkängor i klassisk stil fast med en ovandel i läder.

Hur använder man ökenkängor?

På grund av dess design och stil passar ökenkängor oftast bäst som del av en avslappnad outfit. Jeans är ett självklart val som ser snyggt ut ihop med ett par ökenkängor.

Vill du ha en mer uppklädd outfit kan du byta ut jeans mot snygga chinos. Du kan ta det ett steg längre och även kombinera med ett par kostymbyxor eller en hel kostym. Då är en lite mer avslappnad typ av kostym ditt bästa val.

Ökenkängor kan användas året men är absolut bäst under höst, vår och sommar.

Stiltips när du använder ökenkängor

 • Färgmatcha dina ökenkängor. Du kan gärna färgmatcha dina ökenkängor med något av dina andra plagg i din outfit. Har du t.ex. ett par ökenkängor i mörkbrun mocka kan du gärna färgmatcha med något annat plagg som är mörkbrun. Det kan vara en tröja eller jacka. Att färgmatcha är snyggt.
 • Matcha gärna material. Har du t.ex. ett par ökenkängor i läder kan det vara supersnyggt om du har ett annat plagg eller accessoar i läder. Kanske en läderjacka eller en weekendväska i läder. Det blir extra snyggt och välklätt om du både matchar material och färg.
 • Vik gärna upp dina byxor. Ökenkängor har sin unika stil och design och du kan gärna visa upp dina snygga kängor genom att vika upp dina jeans eller chinos. När du viker upp dina byxor kommer man dels kunna se kängorna i sin helhet och du kommer dessutom kunna få till en stil som är snygg och speciell. Din outfit får en mer avslappnad känsla när du viker upp dina byxor.

Snygga ökenkängor (herr) som du inte får missa

Nu när du vet vad ökenkängor är och hur man använder dom så är det dags att kolla in några snygga ökenkängor för män. I och med att Clarks i princip står för originalet så är förstås en hel del av dessa ökenkängor från just Clarks. Det här är helt enkelt bland det snyggaste man kan hitta när det gäller ökenkängor.

Ökenkängor Clarks – khaki

Ökenkängor Clarks

Originalet Clarks ökenkängor i en av de mest klassiska .ärgerna som finns: khaki.

Med en klassisk och tidlös design, i en av originalfärgerna och med den där sköna gummisulan är det här ett av de bästa valen när det gäller ökenkängor för män. Det blir inte mer klassiskt än ett par Clarks ökenkängor i khaki! Ska du köpa ett par snygga ökenkängor så måste du kolla in de här.

Khaki är en mångsidig färg som du på ett enkelt sätt kan matcha med andra plagg i andra färger. Khaki är en perfekt färg för dig som vill använda dina ökenkängor som en del av en mer avslappnad outfit.

Se mer och köp dessa ökenkängor här!

Ökenkängor Clarks Svarta

Ökenkängor herr Clarks

Det här är ett par svarta ökenkängor (herr) från Clarks. Samma klassiska modell fast i svart mocka. En gummisula som även den är mörk, vilket är en snygg detalj. Svarta ökenkängor kan med fördel användas i mer uppklädda outfits.

Se mer och köp dessa ökenkängor här!

Ökenkängor i läder – bruna

ökenkängor herr i läder

Det här är ett par snygga bruna ökenkängor (herr) från River Island. Modellen skiljer sig när det gäller design från Clarks ökenkängor och vi tycker dom är fantastiska. Snygga och dessutom prisvärda!

Det här är ökenkängor som definitivt passar bäst tillsammans med ett par snygga jeans! Grå, svarta, vita eller blå jeans spelar ingen roll.. Dra på dig dina favoritjeans och ta på dig dessa kängor.

Se mer och köp dessa ökenkängor här!

Ökenkängor herr – läder i off white

ökenkängor herr

Ett par snygga ökenkängor (herr) från Clarks i en snygg off white färg. Ovandelen är i läder med struktur. Färgen off white i kombination med att det är skinn med struktur gör det här till ett riktigt bra val för dig som vill ha ett par snygga ljusa ökenkängor.

Se mer och köp dessa ökenkängor här!

Clarks ökenkängor herr – bruna i läder

ökenkängor herr Clarks

Det här är ett par ökenkängor från Clarks i deras klassiska modell med läder istället för mocka. Brunt läder blir snyggt, speciellt i kombination med den ljusa sulan i gummi. Det här är för dig som vill ha de klassiska och tidlösa kängorna från Clarks, fast i en snyggt brunt läder.

Se mer och köp dessa ökenkängor här!

Och där har du Perfectos guide till ökenkängor för killar och de snyggaste modellerna som finns just nu. Ökenkängor har sin speciella stil och utseende och man kan få till många unika olika slags snygga outfits genom att kombinera ökenkängor med andra snygga kläder och accessoarer.

Denna artikel uppdaterades 2020-07-27.

Mer herrmode och stiltips här:

 • Dejt outfit
  Det här är snygga dejt outfits för killar. Missa inte det här!
 • Kläder arbetsintervju
  Vilka kläder ska man ha till en arbetsintervju? Det här är en guide för män!
 • Sommaroutfit herr
  En snygg sommaroutfit är en given sak till sommar och semester. Läs mer här!