Oavsett om du har spenderat veckor, månader eller år på att odla ett snyggt skägg så är det sista du vill att ditt skägg ser dåligt och skabbigt ut på grund av skäggmjäll.

Skäggmjäll kan få ett snyggt skägg att se snuskigt ut och kan precis som mjäll i hårbotten få kläder att se ofräscha ut – men det finns olika sätt att behandla skägget och få bort mjäll i skägget så att det blir fint och fräscht igen. Mjäll i skägget är relativt vanligt och många män drabbas av det i perioder.

Vanliga symptom vid skäggmjäll

 • Synbara små och större vita fjäll i skägget, på skäggbotten och på kläderna.
 • Kliande skägg.
 • Kliande skäggbotten.

Varför får man mjäll i skägget?

De två vanligaste anledningarna till att man får mjäll i skägget är:

 • Torr hud i skäggbotten (vanligare än jästsvampsinfektion.)
 • Jästsvampsinfektion.

Torr hud i skäggbotten

Torr hud i skägget får män oftast genom att man använder sig utav vanlig tvål eller ansiktsprodukter (t. ex. ansiktsrengöring) som går för hårt åt huden och som torkar ut den för mycket.

Många hudvårdsprodukter och ansiktsprodukter för män som används för rengöring drar bort fukt från din hud och torkar ut både din hud och ditt skägg vilket kan leda till skäggmjäll.

Torr hud kan även förvärras av kyla (något som vi exponeras för under en lång tid i Sverige) och att man duschar för ofta, duschar för länge och i för varmt vatten. Även trötthet och stress kan leda till torr hud.

Jästsvampsinfektion i skäggbotten

Jästsvampsinfektion beror oftast på att jästsvampen Malassezia globosa (en vanlig form av svamp) får problem i processen att bryta ner sebum (även kallad talg) som är en oljig substans som finns på huden.
Sebum produceras oftast i ansiktet, hårbotten och skäggbotten.

Denna process lämnar kvar en oljesyra på huden vilket hos en del män kan leda till hudirritation i skäggbotten.
Malassezia globosa frodas mer i långt skägg än kort skägg. Detta visar sig tydligt när de flesta blir av med problemen efter att ha rakat sig helt.

Men denna guide är till för att vi älskar snyggt skägg och då är rakning inte den lösning vi är ute efter.
Vi kommer nu gå igenom vad du kan göra för att få ditt skägg och huden under skägget att må bättre så att du förhoppningsvis blir av med ditt skäggmjäll.

Steg 1: Tvätta ditt ansikte och huden under ditt skägg

Att regelbundet tvätta ansiktet och huden under skägget är a och o för att få till ett mer välmående och snyggt skägg. Här är ditt bästa val någon form av naturlig tvål och ansiktstvätt som rengör på ett bra sätt och som inte torkar ut din hud. Att rengöra utan att torka ut huden är ett bra första steg till att få bort mjäll i skägget.

Ansiktsrengöring för män behöver inte vara komplicerat och vi rekommenderar denna produkt för rengöring:

Baxter of California Exfoliating body bar

Baxter of california exfoliating body bar

Det här är en fast tvål för män i hög kvalitet med naturliga ingredienser som hjälper till att ta bort döda hudceller. Det här är en tvål för alla hudtyper som återfuktar på ett bra sätt och som har ett härligt lödder.

Steg 2: Exfoliera ditt skägg

Vissa föredrar att exfoliera innan man tvättar, vilket är helt ok, men vi gillar att exfoliera efteråt. Borsta försiktigt men ordentligt och se till att du inte missar något område. När man är klar känns skägget oftast riktigt fräscht och rent och man känner ofta hur blodcirkulationen kommer igång i skäggbotten. Noggrant men försiktigt är det du ska sikta på. Du vill inte dra ut hårsäckar utan bara göra rent och få bort döda hudceller. Exfoliering är en viktig del av processen för att få bort mjäll i skägget.

Du kan antingen använda en bra skäggkam eller en bra skäggborste och beroende på om du har långt eller kort skägg så kan den ena vara att föredra före det andra. Vi gillar skäggborstar och en favorit är denna:

Benjamin Barber skäggborste

skäggborste

En skäggborste från Benjamin Barber i bra kvalitet som dessutom (tack vare dess storlek) funkar perfekt att ta med på resor. Vill du hellre ha en skäggkam så kan du kolla närmare på denna: Baxter of California Skäggkam.

Steg 3: Använd ett bra skäggschampo

Ett bra skäggschampo kommer hjälpa till att tvätta ur ditt skägg samtidigt som den bidrar till att återfukta huden under skägget. Det finns en rad olika skäggschampo att välja på men Proraso är en av våra absoluta favoriter inom skäggvård och speciellt när det gäller skäggschampo.

Proraso Skäggschampo

Proraso skäggschampo rengör ditt skägg på ett skonsamt sätt och tar effektivt bort döda hudceller och smuts. Detta skäggschampo återfuktar dessutom och får ditt skägg att se fräscht ut.

Om du har mycket mjäll i ditt skägg kan du prova att använda dig utav ett mjällschampo. Något du bör tänka på är att undvika att använda ett mjällschampo för ofta då dessa ofta torkar ut hårbotten och det är exakt det vi försöker undvika. Begränsa användandet av ett mjällschampo för ditt skägg till några få gånger per månad och se till att du alltid återfuktar. Oavsett om du använder ett bra skäggschampo eller ett mjällschampo.

För ett skonsamt mjällschampo kan du prova denna produkt:

Grazette Neccin

Grazette Neccin

Ett alternativ till Neccin från Grazette är ett av världens mest populära mjällschampo: Head and shoulders

Steg 4: Använd en bra skäggolja

En effektiv och bra skäggolja hjälper din hud att må bra genom att tillföra fukt och kan dessutom agera på ett lite antiseptiskt sätt genom att den delvis kan förhindra bakterier. Allt detta hjälper till att få bort mjäll i skägget.

Vissa oljor är mer effektiva än andra och de skäggoljor som fungerar bäst inkluderar oftast någon av dessa:

 • Jojobaolja
 • Kokosolja
 • Tisteloja
 • Jättenattljusolja
 • Hampaolja
 • Marulaolja

Applicera en bra skäggolja när ditt skägg är torrt och se till att du masserar in oljan på djupet. Det betyder att du ska jobba ner oljan till hårroten. En bra skäggolja är relativt dryg och du vill undvika att överdosera. Se till att du jobbar ner skäggoljan till hårroten men undvik att det blir alldeles för mycket.

Skäggolja kan med fördel användas ofta och vissa finner att varannan dag ger bästa resultat medans andra får bästa resultat genom att använda skäggolja dagligen.

Vår favorit när det gäller skäggolja är utan tvekan denna produkt:

Jack Black Beard Oil

Jack Black Beard Oil

Jack Black Beard Oil är en skäggolja som är packad med naturliga oljor, vitaminer och antioxidanter som alla hjälper till att få ditt skägg att må bra och se bra ut. Det här är en skäggolja som hjälper till att återfukta din hud och ditt skägg. De flesta som använder Jack Black Beard oil upplever ett skäggbotten som mår bättre och ett skägg som ser friskare och fräschare ut. Det finns en anledning till att Jack Blacks skäggolja är en av världens mest använda skäggprodukter och det är för att det helt enkelt är en fantastiskt bra skäggolja.

Och där har du några bra tips på hur du kan få bort mjäll i skägget. Prova och hitta den kombination av hudvårdsprodukter som fungerar bäst för ditt skägg. Lycka till!

Mer om skäggvård och ansiktsvård hittar du här:

 • Rakset för män
  För dig som vill se till att skapa snygga linjer kring ditt skägg så är ett rakset ett bra val.
 • Rakgel bäst i test
  I vårt rakgel bäst i test provade vi många olika rakgel för att hitta den bästa på marknaden.
 • Ansiktskräm för män
  En guide till hudtyper och bra ansiktskrämer för män!