Det är vanligt att ha torra läppar, och för många av oss är ett effektivt och bra läppbalsam ett absolut måste.

Läpparna är mer benägna att bli uttorkade än andra delar av din kropp, mycket på grund av att läpparna har en ytterst tunn hud.

Torra läppar beror oftast på fuktförlust och en del av de vanligaste anledningarna till att man får torra läppar är:

Kallt väder på vinterb eller riktigt varmt väder på sommaren.

I Sverige har vi oftast kalla vintrar med torr luft och hårda vindar som drar ut fukten ur din hud, speciellt dina läppar. För många är det just under höst, vinter och tidig vår som huden är som torrast.

Stark sol och hetta på sommaren kan även det leda till torra läppar.
Man kan även få torra läppar av att vistas i ett luftkonditionerat rum.

Vätskebrist

Torra läppar kan många gånger vara en signal på att du är uttorkad och att du helt enkelt behöver dricka mer vatten. Se till att du dricker vatten – något som är viktigt inte bara för dina läppars skull utan för din hälsa.

Vitaminbrist

Vitaminbrist kan orsaka torra läppar. Oftast är det på grund av att du inte får tillräckligt med B-vitamin (B2, B1 och B6.) Antingen kan du prova att använda kosttillskott för att tillföra just B1, B2 och B6 eller så kan du göra det enkelt för dig och ta multivitamin som täcker in ditt vitamin B behov och mycket mer.

Ett bra kosttillskott som kan hjälpa till med B-vitamin är detta: B-vitamin Komplex

Mer om torra läppar

Huden på läpparna är extremt tunn och riktigt känslig och även om man får i sig tillräckligt med B-vitamin, dricker mycket vatten och undviker att utsätta sig för riktigt kallt eller varmt klimat så kan man fortfarande drabbas av fuktförlust och just därför är det viktigt att inte bara skydda dina läppar ifrån yttre påverkan som kyla och vind samt UV-strålning utan även att återfukta dom på rätt sätt. Då är ett läppbalsam perfekt.

Vad ska ett bra läppbalsam innehålla?

Använd ett läppbalsam som skyddar mot UV-strålar och då gärna med SPF30 eller åtminstone SPF15.

Förutom att det läppbalsam du använder ska skydda mot UV-strålar så är det viktigt att använda en produkt som minskar torrheten och som kan hjälpa till att reparera dina läppar och snabba upp läkningsprocessen.

Några viktiga ingredienser är sheasmör, bivax, kokossmör, naturliga oljor som t.ex. jojobaolja. Det är naturliga ingredienser som kommer återfukta dina läppar och göra dom mjuka och fina igen.

Ett läppbalsam som innehåller b-vitamin kan hjälpa lite extra, men kom ihåg att det här med b-vitamin handlar om att din kropp ska få i sig den genom kosten och inte bara externt genom ett läppbalsam.

Våra recensioner av läppbalsam och vårt bäst i test

Här har vi testat ett antal olika läppbalsam som hjälper torra läppar och det här är vårt bäst i test.

Varje läppbalsam testades av 4 olika personer under en hel månad, två veckor i början på året och två veckor i mitten på året. Test som alltså utfördes både i kallt väder och i varmt väder.

Efter testperioden betygsattes varje läppbalsam för att sedan graderas och rankas i detta bäst i test.

Bulldog Original Lip Balm 

Läppbalsam Bäst i Test - Bulldog Lip Balm

Bulldog är ett märke inom skönhet för män som har dedikerat all deras forskning och produktutveckling till att ta fram bra skönhetsprodukter för män. Vi gillar det mesta av deras utbud, speciellt deras ansiktstvätt och ansiktskräm (original moisturiser.) Bulldog använder naturliga ingredienser vilket vi verkligen gillar och deras produkter är anpassade för män både när det gäller ingredienser och dofter.

Bulldog lip balm for men innehåller bland annat mynta, sheasmör, kandelillavax och ricinolja och vi gillar verkligen Bulldogs läppbalsam. Funkar effektivt och relativt snabbt. Har du riktigt nariga och spruckna läppar tar den 2-3 dagar att få bukt på det där torra med Bulldog.

Bulldog Original Lip Balm får betyget: 7.5/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: Bulldog original lip balm

Försvarets hudsalva

Läppbalsam bäst i test Försvarets Hudsalva

Försvarets hudsalva är en klassiker i Sverige.
Det här är ett läppbalsam som primärt innehåller jordnötsolja. Försvarets hudsalva absorberas snabbt och håller inne fukten ganska länge. Vi gillar kanske inte det överdimensionerade stiftet som gärna kunde varit mindre, och det lite klumpiga locket som många gånger går av om man har den i fickan, men förutom det är det här en relativt bra produkt.

Nariga och spruckna läppar tog några dagar att återhämta sig med Försvarets hudsalva.

Försvarets hudsalva får betyget: 8/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: Försvarets Hudsalva

Dr. Hauschka Lip Care Stick

Läppbalsam bäst i test Dr. Hauschka Lip Care Stick

Dr Hauschka Lip Care Stick gillar vi. Skarpt. Ett läppbalsam som innehåller en blandning av sheasmör, mandelolja och bivax hjälper snabbt dina läppar att komma i form när dom gått och blivit torra.

Kostar lite mer, men det är det värt när ingredienserna är riktigt bra och när den funkar så bra som den gör.

Dr Hauschka Lip Care Stick får betyget: 8/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: Dr Hauschka Lip Care Stick

L’OCCITANE Ultra Rich Lip Balm

Läppbalsam bäst i test L'OCCITANE ultra rich lip balm

L’OCCITANE har fullkomligt erövrat världen de senaste åren med det mesta inom skönhetsvård för både män och kvinnor och det här är ett av deras läppbalsam som vi gillar mest. L’OCCITANE ultra rich lip balm innehåller 10% sheasmör och dessutom jojobaolja, bivax, kandelillavax och en hel del andra ingredienser. Och precis som resten av deras produkter så är det här ett läppbalsam som håller hög kvailtet. Återfuktar läpparna snabbt och gör dom mjuka nästan direkt. Riktigt torra läppar tog ett par dagar (max) att återhämta sig med hjälp av detta läppbalsam från L’OCCITANE.

L’OCCITANE Ultra rich lip balm får betyget: 8.5/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: L’OCCITANE Ultra Rich Lip Balm

Burt’s Bees Beeswax Lip Balm

Läppbalsam bäst i test Burt's Bees Beeswax Lip Balm

En klassiker som innehåller bivax, kokosolja, solrosolja och en hel del andra ingredienser. Det här är en klassiker av en enkel anledning: det är ett läppbalsam som funkar.

Vi gillar Burt’s Bees läppbalsam. Återfuktar snabbt och gör läpparna mjuka. Priset är dessutom riktigt bra.

Burt’s Bees Beeswax Lip Balm får betyget: 8/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: Burt’s Bees Beeswax Lip Balm

Jack Black Intense Therapy Lip Balm

Läppbalsam bäst i test Jack Black Intense Therapy Lip Balm SPF 25

Jack Black är precis som Bulldog ett företag som helt koncentrerar sig på att ta fram bra skönhetsprodukter för män. Det här är deras absolut bästa läppbalsam som skyddar mot UV strålar och som innehåller petrolatum, som på ett effektivt sätt behåller fukt och hjälper skadad och torr hud.

Det innehåller även sheasmör, avokadoolja, grönt te och vitamin e.  Fulladdad med riktigt bra ingredienser och berikat med antioxidanter som på ett effektivt sätt hjälper dina läppar att bli mjuka och må bra.

Det här är ett av våra favorit läppbalsam för män!

Jack Black Intense Therapy Lip Balm får betyget: 9/10.

Du kan hitta det här läppbalsamet här: Jack Black Intense Therapy Lip Balm SPF 25

Bäst i test

Jack Black Intense Therapy Lip Balm.

Ett riktigt bra läppbalsam som är fullt av bra ingredienser.
Följt av L’OCCITANE ultra rich lip balm och Dr Hauschka Lip Care Stick.

Alla på denna lista är bra läppbalsam och det är viktigt att komma ihåg att precis som med kroppskrämer och ansiktskrämer så funkar olika slags produkter på olika sätt för olika människor.

Det viktiga är att testa och hitta en produkt som funkar för just dig.

Använd detta bäst i test för att prova olika läppbalsam tills du hittar ett som funkar för dig.

Här har du fler artiklar om skönhet för män samt om herrparfym:

  • Få bort mörka ringar under ögonen
    Mörka ringar och påsar under ögonen är otroligt vanligt. Här går vi igenom vad som kan orsaka det och hur du kan få bort både påsar och mörka ringar under ögonen!
  • Dior Sauvage EDT eller Sauvage EDP?
    Dior Sauvage (EDT) är en av världens mest populära herrparfymer och det är en helt otrolig parfym. Men hur står sig nya Dior Sauvage EDP mot EDT? Vi har testat och detta måste du läsa!
  • Parfym som tjejer gillar
    Du vill ha en herrparfym som tjejer gillar och vi har gjort grovjobbet åt dig. Massa tester, hundratals recension och dessutom tjejer som fått vara med och testa herrparfymer har lett till denna episka lista på herrparfym som tjejer älskar på killar!