Att välja parfym är inte alltid rätt och kan för många vara svårt. Att hitta en parfym som man själv tycker om och som även andra tycker om är inte alltid lätt.

Förutom att den parfym man ska ha självklart ska lukta gott så finns det olika slags herrparfymer som passar bäst för olika slags tillfällen, olika årstider och parfymer som antingen är mer kvällsdofter eller dagsdofter.

Olika herrparfymer passar för olika tillfällen och det är viktigt att välja en parfym som passar bäst till den situation och tidpunkt man ska använda den.

Några frågor man kan reflektera över när man ska köpa en ny parfym är:

 • Är du ute efter en bra herrparfym för en dejt?
 • Vill du imponera på en tjej eller vill du lukta gott när du är på jobbet?
 • Ska du använda din parfym på dagtid eller på kvällstid?
 • Vill du ha en frisk, fräsch och sportig herrparfym eller vill du ha en djup, intim, sensuell och sexig herrparfym?
 • Vill du ha en stark herrparfym med stor radie (som folk runt omkring dig verkligen kan känna av) eller vill du ha en lite svagare herrparfym som är lite mer diskret?

Det finns mycket att tänka på när det gäller att välja och köpa herrparfym och just därför har vi tagit fram denna parfymguide med tips som helt enkelt gör det lite lättare för dig att välja rätt parfym.

1. Läs våra parfymrecensioner

Vi på Perfecto recenserar många herrparfymer varje månad och varje herrparfym testas av både killar och tjejer och därefter sätts ett betyg som baseras på vad både killar och tjejer tycker om en parfym, hur bra radie och hållbarhet en parfym har, och förstås hur pass unik parfymen är osv.

Vi testar en parfym på så många olika sätt som möjligt för att du ska få så bra information som möjligt om hur bra en herrparfym faktiskt är. Att läsa en recension av en parfym är ett bra sätt att veta om en parfym är värd att investera i eller inte. Våra parfymrecensioner är till för att du ska slippa behöva ta dig till en butik och prova olika parfymer.

Läs en recension, ta ett beslut och beställ. Enkelt och smidigt.

2. Prova en parfym både på din hud och på papper.

Om du nu trots allt tar dig till en butik, så är det här ett bra tips på hur du ska prova en parfym.

Ett vanligt fel många gör när dom provar en parfym är att dom bara sprayar på en bit papper och sen tar ett beslut baserat på hur parfymen luktar. Man ska aldrig ta ett beslut baserat på hur en parfym luktar på en bit papper då en parfym oftast luktar lite annorlunda på papper jämfört med på huden.

Eftersom en parfym reagerar på olika saker som kroppsvärme, hur mycket fukt som finns i din hud osv så är ett bra (och viktigt) tips att först prova parfymen på en bit papper och efter det, prova på din hud.

Börja med att spraya på en bit papper, låt parfymen verka i minst 10 sekunder och lukta. Om du gillar parfymen så är steg två att spraya på din hud. Parfymer luktar många gånger lite olika på papper jämfört med din hud så det är viktigt att du även testar på dig själv.

Prova parfymen genom att spraya på ovansidan av din hand och låt den verka ett litet tag. Om du gillar parfymen både så som den luktar på en bit papper och så som den luktar på din hud så är det ett bra tecken på att parfymen kan passa dig.

Ta gärna med dig pappersbiten som du har sprayat parfymen på och lukta på den efter några timmar. Lukta även på din hud efter några timmar. Då kan du få en känsla för hur parfymen utvecklar sig när den väl lagt sig.

3. Prova inte för många parfymer på samma gång.

Om du testat parfym någon gång så har du säkert sett de där små behållarna fulla med kaffebönor.. Använd dom. Näsan blir ganska snabbt ”förvirrad” när man luktar på olika parfymer och kaffebönor ”rensar” näsan från det du tidigare luktat på. Men även om du använder kaffebönor när du provar parfymer så blir det efter ett tag för mycket. Prova max 4-5 parfymer åt gången för att undvika just detta.

4. Undvik att använda parfym eller parfymerad hudkräm innan du ska prova parfymer.

Om du redan har sprayat på dig din egen parfym innan du provar andra så kan det förstås bli lite svårt att få en riktig bild av parfymen du provar. Samma sak gäller om du använder hudkräm eller hudlotion som är parfymerad – då den doften kommer blanda sig med den parfym du testar och då blir inte resultatet riktigt rätt.

Parfym binder sig till fukt i huden, så använd gärna en hudlotion eller hudkräm innan du testar en parfym, se bara till att den är parfymfri!

5. Ta med en kompis när du ska prova parfym (gärna en tjej.)

När det gäller herrparfymer så är det viktigt att veta om en tjej gillar den eller inte. Vi köper ju trots allt en parfym för att lukta gott för oss själva OCH för att lukta gott får det motsatta könet. Det är därför vi har en tjejpanel med flera tjejer som får prova varje parfym som vi recenserar här på Perfecto.

Så om du har möjlighet att ta med dig någon du känner – gärna en tjej – så gör det.

Det är däremot viktigt att ta med dig som du litar på. Oavsett om du tar med dig en kille eller tjej så se till att det är en person vars omdöme du litar på. Brukar han eller hon lukta gott? Har personen en bra känsla för dofter och för parfym? Då är det en bra person att ta med när du ska prova parfymer.

6. Tänk på hur – och när – du ska använda din nya parfym.

Letar du efter en dagsparfym som du kan ha när du är på jobbet eller kan använda i affärssammanhang eller är du ute efter en kvällsparfym som du kan använda när du träffar dina vänner eller ska på dejt med en tjej?

Det här är viktigt att tänka på när du ska välja parfym. Om du vill ha en dagsparfym som funkar bra på jobbet, ute på stan eller på gymmet så är en frisk, fräsch och citrus eller marinbaserad herrparfym ett bra val.

Om du vill ha en kvällsparfym som kan imponera på din dejt eller på din tjej är en varmare, djupare och sexigare herrparfym ofta ett bättre val. Tänk sött (vanilj, honung, tonkaböna osv) samt gärna lite träigt och eventuellt med rökelse, ambra eller vetiver.

Självklart kan du använda friska och fräscha parfymer som en kvällsdoft eller om du ska på dejt. Men att komma till jobbet med en stark, djup, söt och rökig doft kanske inte är det smartaste.

7. Eau de Cologne (EDC), Eau de Toilette (EDT) eller Eau de Parfum (EDP)?

Majoriteten av de dofter som släpps, är eau de toilette (EDT) och fler och fler herrdofter finns nu i en EDP version.
Mängden av eau de cologne har dock minskat de senaste åren.

Här finns det egentligen inga regler, utan det viktigaste är att lita på din magkänsla och vad din näsa säger dig.

Många herrparfymer släpps som EDT i originalversionen och sedan släpper parfymeriet en EDP version som har samma DNA (sammansättning) fast med någon slags omformulering. EDP versionen är ibland bättre, ibland sämre. Många gånger doftar dom lite olika – även om dom tillhör samma parfym.

Generellt sätt så ska EDP versionen vara starkare än EDT versionen men ibland stämmer detta inte och ibland är det helt tvärtom.
Så prova båda två (om det finns två olika versioner) och välj helt enkelt den du gillar mest.

8. Våga prova mindre märken och våga välja en doft som verkligen sticker ut i mängden.

Det är lätt att prova de parfymer som du ser i butikens topplista och som dom ställt längst fram på parfymhyllan (vilket dom gjort för att dom vet att den säljer bäst.)

Men hur kul är det att lukta precis som majoriteten av alla killar i Sverige?

Vi gillar en hel del av de herrparfymer som finns på olika topplistor, och det är absolut inget fel att köpa en populär herrparfym, men många av de absolut bästa herrparfymer är sådana du inte ser på topplistan och som doftar lite annorlunda.

Här tycker vi det är viktigt att du vågar prova mindre eller mer exklusiva märken och parfymer som inte är lika välkända eller som inte hunnit komma upp på en topplista än. Och våga välja en doft som verkligen sticker ut. Ju mer en doft sticker ut i mängden, desto större är chans att folk runt omkring dig kommer lägga märke till dig på ett bra sätt!

9. Välj en parfym som får dig att känna dig riktigt bra.

En parfym är något personligt och något som ska få dig att må bra.

En bra herrparfym får dig att känna dig självsäker, får dig att känna dig fräsch, sexig, maskulin och får dig att må bra! En bra parfym kan även väcka minnen till liv. Välj en parfym som gör något eller allt av detta.

Och där har du 9 tips som kan hjälpa dig att välja rätt parfym!

Vill du ha mer hjälp och tips om bra herrparfymer så rekommenderar vi att du läser våra recensioner som du kan hitta här: herrparfym

Missa inte några av de bästa herrparfymer som finns:

 • Sexiga herrparfymer
  Är du ute efter en riktigt sexig herrparfym så är det här en topplista du måste kolla in. Det här är sexiga parfymer (herr.)
 • Tom Ford Ombré Leather
  Tom Ford Ombré Leather släpptes 2018 och blev snabbt en av våra absoluta favoriter! Läs vår recension om Tom Ford Ombré Leather!
 • Herrparfym som tjejer gillar på killar
  Vilken herrparfym gillar tjejer på killar? Det här är en lista på parfym för män som kvinnor älskar!