Sommar och sol. Härligt förstås! Sommar (eller en solsemester för den delen) är något de flesta längtar till och höjdpunkten på året. Det är också den tid då det är otroligt viktigt att man tar hand om sin hud på rätt sätt.

När solen ligger på är det viktigt att skydda huden mot skadliga UV-strålar, och det gör man bäst genom att använda en effektiv och bra solkräm för både ansikte och kropp.

Det solskydd man använder ska innehålla filter som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

Vad betyder solskyddsfaktor (SPF)?

Solskyddsfaktor (SPF) är det nummer som anger hur lång tid det kommer att ta för solens skadliga UV-strålning att nå – och då bränna din hud – om du använder produkten på exakt rätt sätt, jämfört med om du inte skulle använda något solskydd alls.

Det är en rad andra faktorer som också spelar in, varav några är var någonstans du befinner dig, vilken tid på året det är, ozonskiktet osv.

Under idealiska förhållanden ska i alla fall en solkräm med SPF 30 skydda dig 30 gånger så länge, än om du skulle vara utan samma solskydd.

Vilken solskyddsfaktor ska man använda?

Åker du till länder där solen är mycket stark är det SPF 50 som gäller.
Och generellt sett är det just SPF 50 du bör sikta på för att skydda dig på bästa sätt.

Tänk även på att solen är som starkast mitt på dagen, och det är då du bör undvika att vara för länge i solen.
Det gäller både i Sverige och utomlands.

Hur använder man solkräm?

 • Applicera tillräckligt med solkräm så att solkrämen täcker din hud utan att det är för tunt.
  Snåla aldrig med den mängd solkräm du använder.
 • Återapplicera med en ny mängd solkräm var 2:a eller var 3:e timma. Ingen solkräm håller längre än så. Även om du inte badar så svettas din kropp för att bli av med värme och då avtar effekten ditt solskydd.
 • Ska du bada så är det viktigt att applicera en solkräm som är vattenfast åtminstone 15 minuter innan du badar så att den hinner gå in i huden. Även om en solkräm är vattenfast så kommer den att försvinna snabbare om du hoppar i vattnet, vilket betyder att du bör applicera ett nytt lager av solkräm när du stiger upp ur vattnet.

Tips på hur du blir brun och får en snygg solbränna

Många tror att en högre SPF eliminerar chansen till att bli brun och få en snygg solbränna. Men så är det inte riktigt. Anledning till att du blir brun snabbare utan solskydd eller med en lägre SPF är att du helt enkelt bränner dig. Att bränna sig är inte bara farligt, utan leder till en solbränna som inte alls håller lika länge som en som byggts upp med en högre SPF.

Om du istället väljer en solkräm med ett högt SPF (30 eller 50) så kommer det ta lite längre tid att bli brun, men din solbränna kommer bli snyggare och kommer hålla längre. Detta är på grund av hudförändringar och inte på grund av att du bränner det yttersta lagret.

Kort och gott: om du vill bli brun och ha en snygg solbränna under en längre tid så ska du använda ett solskydd som är 30 eller 50. Det kommer ta lite längre tid, men det är det värt om solbrännan håller sig under en längre tid och att du faktiskt skyddar din hud på ett bra sätt.

Vi har testat ett antal solkrämer och graderat varje solkräm baserat på:

 • Hur enkel den är att applicera samt hur den känns på huden.
 • Innehållet. Ju mer högkvalitativ formula desto bättre.
 • Hur högt SPF skydd den har samt om den är både UVA- och UVB-skyddande.
 • Om den är vattenfast och i så fall hur länge.

Topp 3 bäst i test solkräm kropp 2020

1: Evy Sunscreen Mousse

Solkräm bäst i test

Det finns flera skäl till varför Evy Sunscreen mousse hamnar på vår första plats. Evy Sunscreen mousse har en formula där själva solkrämen går ner i hela det översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan som många andra gör. Det här är en mousse som har en krämig och lätt konsistens och som dessutom är vattenfast och ska skydda upp till 6 timmar.

Vi gillar att den funkar för alla hudtyper (även känsliga), att den inte är kladdig, inte synlig och att den dessutom hjälper till att hålla hudens fukt, vilket är essentiellt när man är i solen.

Den har ett högt UVA och UVB skydd och funkar till och med för dig som har en väldigt känslig hy. En bonus är att den är prisvärd och att det är en solkräm som håller länge. Blir det över från ena semestern så behåller du den istället för många andra solskyddsprodukter som går ut efter en tid.

Den finns som SPF 30 och 50 och är helt klart den bästa solkräm i detta test och den vinner vårt pris för bäst i test.

2: Shiseido Expert Sun Protection Lotion SPF 50

Bäst i test solkräm

Tätt bakom första plats i detta test kommer Shiseido Expert Sun Protection som är en transparent solkräm med en SPF på 50+ (finns även som 30+) och har en unik patenterad formula som Shiseido kallar ”wetforce” som gör att den håller längre och bättre när du badar eller kommer i kontakt med vatten. Den har dessutom återfuktande egenskaper vilket ger pluspoäng när ens hud är utsatt för slitage från både värme, sol och vatten.

Om inte allt detta räcker så har den även en formula som minimerar dålig kroppslukt. Skillnaden mot Evy Sunscreen mousse är att den inte har en lika avancerad formula, men den har däremot bra återfuktande egenskaper.

Det här är en bra solkräm som inte kladdar, som har en diskret och god doft, är vattenfast och återfuktande – och är utan tvekan en av de absolut bästa solkrämer vi testat och ett klockrent köp för dig som är mån om att ta hand om din hud medans du är i solen.

3: Aco Sun Spray

Bäst i test Aco Sun Spray

Aco sun spray är en transparent solspray som skyddar mot både UVA och UVB strålar samt är vattenfast på ett effektivt sätt. Den kladdar inte och är lätt att applicera. Ett bra solskydd som hamnar på 3:e plats i vårt bäst i test. Det här är en otroligt prisvärd och bra solskräm som ger ett bra solskydd.

Topp 3 bäst i test solkräm ansikte 2020

1: Shiseido Expert Sun

Solkräm ansikte

Med samma effektiva formula som Shiseido kallar ”wet force” – som även finns i deras solkräm för kroppen – så är Shiseidos Expert Sun en effektiv och vattenfast solkräm för ansiktet. Förutom att den skyddar på ett effektivt sätt så är den även behaglig att både applicera och ha på. Finns både i SPF 30 samt SPF 50+ och är den bästa solkrämen för ansiktet.

Det här är en solkräm för ansiktet som är ett solklart val helt enkelt och som tar första platsen i vårt bäst i test.

2: La Roche-Posay LRP Anthelios

Solkräm ansiktet bäst i test

La Roche-Posay är experter på hudvård och här har dom tagit fram en effektiv solkräm för ditt ansikte som är SPF 50+, vattenfast, som inte irriterar varken hud eller ögon och som dessutom håller mot svett. Skillnaden mot Shiseidos Expert Sun (ovan) är att den inte har samma återfuktande ingredienser, men den går däremot snabbare in i huden.

En solkräm som snabbt går in i huden och som inte lämnar några vita fläckar eller som på något sätt känns kladdig eller fet. Det här är en riktigt bra ansiktskräm som skyddar mot solens UVA och UVB-strålar på ett effektivt sätt och som dessutom håller när du ska hoppa i vattnet. Definitivt ett bra val för dig som är ute efter en effektiv solkräm med ett bra skydd för ditt ansikte.

3: Hawaiian Tropic Sensitive Skin Face

Solkräm för ansiktet

Hawaiian Tropic behöver ingen närmare introduktion. Ett av världens största varumärken inom solskydd och det här är en solkräm för ditt ansikte från deras Sensitive Skin Face serie. En effektiv solkräm som skyddar mot både UVA och UVB-strålar, är vattenresistent (upp till 80 minuter) och är både oljefri och parfymfri samt är hypoallergenisk – vilket betyder att den är utvecklad för att även passa dig som har allergi. En klar favorit som definitivt hör hemma på en topplista över de bästa solkrämer för ditt ansikte.

Detta bäst i test uppdaterades 2020-07-01.

Mer om skönhet för män hittar du här:

 • Rakgel för män
  För dig som rakar dig är det här ett bäst i test du inte får missa. Här korar vi bästa rakgel för män!
 • Parfym som tjejer gillar
  De bästa herrparfymer som finns kan du hitta i denna topplista! Om du vill lukta gott och är ute efter en ny herrparfym så kolla in det här!
 • Ansiktsserum för män
  Är det här den bästa kombinationen av ansiktsserum för ett fräscht och fint ansikte? Vi har testat några ansiktsserum som är perfekta för män!