Sommar och sol. Härligt förstås!

När solen ligger på är det förstås viktigt att skydda huden mot skadliga UV-strålar, och det gör man bäst genom att använda en effektiv solkräm för både ansikte och kropp.

Det solskydd man använder ska innehålla filter som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

Vad betyder solskyddsfaktor (SPF)?

Solskyddsfaktorn (SPF) är det nummer som anger hur lång tid det kommer att ta solens skadliga UV-strålning att nå – och då bränna din hud – om du använder produkten på exakt rätt sätt, jämfört med om du inte skulle använda något solskydd alls.

Det är en rad andra faktorer som också spelar in, varav några är var någonstans du befinner dig, vilken tid på året det är, ozonskiktet osv.

Under idealiska förhållanden skulle en solkräm med SPF 30 skydda dig 30 gånger så länge, än om du skulle vara utan samma solskydd.

Åker du till länder där solen är mycket stark är det SPF 50 som gäller. Och generellt sett är det just SPF 50 du bör sikta på för att skydda dig på rätt sätt.

Tänk även på att solen är som starkast mitt på dagen, och det är då du bör undvika att vara för länge i den. Det gäller både i Sverige och utomlands.

Hur använder man solkräm?

 • Applicera tillräckligt med solkräm så att det täcker din hud utan att det är för tunt. Snåla aldrig med den mängd solkräm du använder.
 • Återapplicera med en ny mängd solkräm var 2:a eller var 3:e timma.
 • Ska du bada så är det viktigt att applicera en solkräm som är vattenfast åtminstone 15 minuter innan du badar så att den hinner gå in i huden. Även om en solkräm är vattenfast så kommer den att försvinna snabbare om du hoppar i vattnet, vilket betyder att du bör applicera ett nytt lager av solkräm när du stiger upp ur vattnet.

Vi har testat ett antal solkrämer och graderat varje solkräm baserat på:

 • Hur enkel den är att applicera samt hur den känns på huden.
 • Innehållet. Ju mer högkvalitativ formula desto bättre.
 • Hur högt SPF skydd den har samt om den är både UVA- och UVB-skyddande.
 • Om den är vattenfast och isåfall hur länge.

Topp 3 bäst i test solkräm kropp

1: Evy Sunscreen Mousse

Bäst i test Solkräm

Det finns flera skäl till varför Evy Sunscreen mousse hamnar på vår första plats. Evy Sunscreen mousse har en formula där själva solkrämen går ner i hela det översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan som många andra gör. Det här är en mousse som har en krämig och lätt konsistens och som dessutom är vattenfast och ska skydda upp till 6 timmar.

Vi gillar att den funkar för alla hudtyper (även känsliga), att den inte är kladdig, inte synlig och att den dessutom hjälper till att hålla hudens fukt, vilket är essentiellt när man är i solen.

Den har ett högt UVA och UVB skydd och funkar till och med för dig som har en väldigt känslig hy. En bonus är att den är prisvärd och att produkten håller länge. Blir det över från ena semestern så behåller du den istället för många andra solskyddsprodukter som går ut efter en tid.

Den finns som SPF 30 och 50 och är helt klart den bästa solkräm i vårt test och den vinner vårt pris för bäst i test.

2: Shiseido Expert Sun Protection Lotion SPF 50

Bäst i test solkräm

Tätt bakom första platsen kommer Shiseido Expert Sun Protection som är en transparent solkräm med en SPF på 50+ och har en unik patenterad formula som Shiseido kallar ”wetforce” som gör att den håller längre och bättre när du badar eller kommer i kontakt med vatten. Den har dessutom återfuktande egenskaper vilket ger pluspoäng när ens hud är utsatt för slitage från både värme, sol och vatten. Om inte allt detta räckte så har den även en formula som minimerar dålig kroppslukt. Skillnaden mot Evy Sunscreen mousse är att den inte har en lika avancerad formula, men den har däremot bra återfuktande egenskaper.

Den kladdar inte, har en diskret och god doft, är vattenfast och återfuktande – och är utan tvekan en av de absolut bästa solkrämer vi testat och ett klockrent köp för dig som är mån om att ta hand om din hud medans du är i solen.

3: Aco Sun Spray

Bäst i test Aco Sun Spray

Aco sun spray är en transparent solspray som skyddar mot både UVA och UVB strålar samt är vattenfast på ett effektivt sätt. Den kladdar inte och är lätt att applicera. Ett bra solskydd som hamnar på 3:e plats i vårt bäst i test.

Topp 3 bäst i test solkräm ansikte

1: Shiseido Expert Sun

Solkräm ansikte

Med samma effektiva formula som Shiseido kallar ”wet force” – som även finns i deras solkräm för kroppen – så är Shiseidos Expert Sun en effektiv och vattenfast solkräm för ansiktet. Förutom att den skyddar på ett effektivt sätt så är den även behaglig att både applicera och ha på.

En solkräm för ansiktet är ett solklart val helt enkelt och som tar första platsen i vårt bäst i test.

2: La Roche-Posay LRP Anthelios

Solkräm ansiktet bäst i test

La Roche-Posay är experter på hudvård och här har dom tagit fram en effektiv solkräm för ansiktet som är SPF 50+, vattenfast, som inte irriterar varken hud eller ögon och som dessutom håller mot svett. Skillnaden mot Shiseidos Expert Sun (ovan) är att den inte har samma återfuktande ingredienser, men den går däremot snabbare in i huden.

En solkräm som snabbt går in i huden och som inte lämnar några vita fläckar eller som på något sätt känns kladdig eller fet. Det här är en riktigt bra ansiktskräm som skyddar mot solens UVA och UVB-strålar på ett effektivt sätt och som dessutom håller när du ska hoppa i vattnet.

3: Hawaiian Tropic Sensitive Skin Face

Solkräm för ansiktet

Hawaiian Tropic behöver ingen närmare introduktion. En av världens största när det gäller solskydd och det här är en solkräm för ansiktet från deras Sensitive Skin Face serie. En effektiv solkräm som skyddar mot både UVA och UVB-strålar, är vattenresisten (upp till 80 minuter) och är både oljefri och parfymfri samt är hypoallergenisk, vilket betyder att den är utvecklad för att även passa dig som har allergi. En klar favorit som definitivt hör hemma på topplistan över de bästa solkrämer för ansiktet.

Mer om skönhet för män hittar du här:

 • Rakgel för män
  För dig som rakar dig är det här ett bäst i test du inte får missa. Här korar vi bästa rakgel för män!
 • Parfym som tjejer gillar
  De bästa herrparfymer som finns kan du hitta i denna topplista! Om du vill lukta gott och är ute efter en ny herrparfym så kolla in det här!
 • Ansiktsserum för män
  Är det här den bästa kombinationen av ansiktsserum för ett fräscht och fint ansikte? Vi har testat några ansiktsserum som är perfekta för män!