Ansiktsvård bör vara en del av din dagliga rutin och som man bör du ta hand om ditt ansikte och se till att du inte bara rengör ditt ansikte utan även återfuktar din hud på rätt sätt. Genom att återfukta din hud så kan du öka chansen att se yngre och fräschare ut ju äldre du blir. Detta gäller oavsett om du är 20 eller 40. Män som inte tar hand om sitt ansikte riskerar att snabbare och enklare få olika slags ålderstecken som där huden kan se matt, tråkig, sliten och oattraktiv ut.

När det gäller ansiktsvård för män så är det bästa sättet att välja rätt typ av ansiktskräm och ansiktsprodukter för ditt ansikte att lära känna din hud och förstå vad den behöver. Ett av de vanligaste felen är att man helt enkelt inte vet vilken hudtyp man har och då väljer fel produkter.

Det finns fyra grundtyper av vad man kan kalla ”sund hud”, och dessa är:

 • Blandhud
 • Normal hud
 • Fet hud
 • Torr hud

Dina gener avgör din hudtyp, men det är viktigt att komma ihåg att det är en mängd andra faktorer som påverkar hudens tillstånd – både interna och externa.

Exempel på interna faktorer som kan påverka hudens tillstånd är:

 • Stress
 • Sjukdom
 • För lite sömn, osv.

Exempel på externa faktorer som kan påverka hudens tillstånd är:

 • Värme
 • Solexponering (t.ex. under vår, sommar eller under en semester)
 • Kyla (t.ex. under höst och vinter)
 • Hur ofta man duschar
 • Hur mycket och hur ofta man svettas osv.

Hur ofta man gör rent ansiktet samt vilken typ av ansiktsprodukter man använder spelar självklart även en stor roll i hur bra ens hud mår och ser ut. Det är vanligt att man antingen gör rent för ofta (i kombination med dålig återfuktning), eller för lite.

BLANDHUD/BLANDAD HY

Blandad hy är den vanligaste hudtypen och det finns en mängd olika variationer på blandad hy.
Det som kännetecknar blandad hy är att man helt enkelt har olika hudtyper uppdelade på olika delar i ansiktet.

Man brukar prata om T-zonen (tänkt dig ett T som går från hakan till näsan och pannan) när det gäller ansiktet och för många som har blandad hy är denna del ofta lite fetare medans kinderna är lite torrare.

Har man blandad hy kan man även ha en hudtyp som täcker en större del av ansiktet och sedan en enstaka del som t.ex. är fetare. Vanligt är att man är lite torrare i ansiktet förutom området vid näsa eller panna – som är lite fetare.

BEHANDLING AV BLANDHUD

Blandad hy är en av de mer komplicerade hudtyperna att behandla just på grund av att man har flera olika hudtyper som alla (idealiskt) behöver specifika produkter som hjälper just den hudtypen.

Det finns ansiktsprodukter som är riktade mot just blandhud och det är värt att testa dessa, men vi gillar att kombinera två olika typer av hudkrämer för en perfekt kombination.
Om du t.ex. har fet hud i T-zonen (pannan, hakan, näsan) så väljer du en tunnare och lättare typ av ansiktskräm där och en fetare ansiktskräm för dina kinder och resten av ditt ansikte (om du är torrare där).

När det gäller rengöring så är det återigen viktigt att välja rätt rengöringsprodukter för dessa.
Prova ett högkvalitativt ansiktsvatten och se om det funkar bra över hela ansiktet.

Har du blandad hy med inslag av fet hy kan det ge extra bra resultat att ta en mer djupgående typ av ansiktsrengöring på den feta delen och en mer mild/lättare typ av rengöring på resten av ansiktet.

NORMAL HY

Normal hy är oftast relativt mjuk och fast och denna hudtyp är varken torr eller fet. Den ligger precis däremellan. Andra kännetecken för normal hy är att man inte har synliga porer och inga områden som fjällar.

Man kan tro att normal hy inte behöver någon form av vård, men så är det faktiskt inte.
Normal hy kan (och bör) med fördel behandlas dagligen.

Detta gör att huden kommer åldras långsammare och se yngre och fräschare ut ju äldre man blir.

BEHANDLING AV NORMAL HY

Tillsätt fukt. Alla hudtyper behöver det – även normal hy.
Rengör med en mildare form av ansiktsvatten, och välj en ansiktskräm som tillsätter fukt och kapslar in funkten på ett bra sätt.

FET HY

Fet hy har oftast mycket synliga och stora porer och har många gånger en slags blank yta.
Många som har fet hud drabbas ofta av pormaskar och ibland även av akne.

Det är även vanligt att man använder fel typ av hudvårdsprodukter som förvärrar tillståndet.

Har du fet hy är det viktigt att inte överanvända produkter som kan torka ut din hud.
Torkar du ut din hud för mycket så kommer det bara leda till att din kropp producerar mer fett. Detta är ett vanligt fel som gör att man blir torr på ytan, men fortfarande fet under, med igentäppta porer.

BEHANDLING AV FET HY

Återfukta, återfukta och återfukta.

Det handlar om att hjälpa din hud att hitta rätt balans vilket i sin tur kommer leda till att den drar ner på sin överproduktion av fett. Undvik de starkaste formerna av rengöringsprodukter/ansiktsvatten och välj istället speciella produkter som är riktade mot att hjälpa till att balansera upp produktionen av fett i din hud.

Milda rengöringsprodukter i kombination med ansiktskrämer som är av den lätta varianten. Man kan även med fördel kombinera produkter som krämer och serum (det finns en hel del serum som kapslar in fukten på ett effektivt sätt för fet hy) och det finns även mattande anti-shine produkter om du behöver det.

TORR HY

Torr hy förekommer i varierande grad och i olika former och kan se olika ut på olika personer.
Precis som med blandad hy så kan man även ha olika områden med olika grader av torrhet.

En viktig sak att komma ihåg är att all hud blir torrare när den åldras. Ju äldre du blir desto torrare kommer din hud att bli och detta betyder att du kommer behöva justera din ansiktsvård ju äldre du blir och ju mer din hud förändras.

Din hud förlorar hela tiden vatten på grund av yttre och inre faktorer som fysisk aktivitet, stress, värme, vattenintag osv, och en torr hy har brist på både fukt och fett. En dålig fuktbalans och försämrad talgproduktion leder till en torrare hy som många gånger är sträv och fjällig.

Det är vanligt att huden känns stram och till och med kliar efter en dusch eller ansiktsrengöring och många med torr hy utvecklar även eksem. Det är otroligt viktigt att komma ihåg att torr hy är känslig hy och det är viktigt att välja rätt produkter och ta hand om torr hud på rätt sätt.

BEHANDLING AV TORR HY

Fokus bör ligga på att tillföra fukt och fett och då är feta och näringsgivande ansiktskrämer/serum och oljor essentiella.

Har du extra känslig hy eller om du gått och blivit riktigt torr så finns det även ett bra utbud av lugnande produkter som hjälper din hud att hitta rätt fuktbalans.

Återigen: fokus ligger på att tillföra fukt och fett. Och just därför bör du undvika att torka ut huden för mycket med ansiktspeeling eller för starka varianter av ansiktsvatten. Har du riktigt torr hud kan en återfuktande ansiktsmask hjälpa till på ett riktigt bra sätt. Här finns det dock en stor mängd ansiktsmasker som mest innehåller vatten eller billiga ingredienser, så se till att du väljer en produkt från ett respektabelt märke som innehåller en större mängd näringsrika och återfuktande ämnen.

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig att få förståelse för din hud och din hudtyp samt hur du kan hjälpa den att må bra på bästa sätt. Håll utkik efter våra andra artiklar och guider till ansiktsvård, hudvård och skönhet här på Perfecto.se!

Bra ansiktsrengöring samt ansiktskräm för män, både normal och torr hud:

Bra ansiktsrengöring för män för både normal, blandad och torr hy:

ansiktsrengöring för män

Cetaphil gentle skin cleanser är en av de mest effektiva produkter som finns när det gäller ansiktsrengöring och som dessutom är riktigt prisvärd. Det här en ansiktsrengöring som rekommenderas av många hudexperter världen över som du definitivt bör prova.

Bra ansiktskräm för män, för både normal och torr hud:

Clinique for men – Maximum Hydrator är en effektiv återfuktande ansiktskräm för både normal och torr hud som är fullpackad med bra ingredienser som hyaluronsyra och aloe vera vatten. Maximum Hydrator är en favorit bland män världen över och är en produkt av hög kvalitet.

Bra ansiktsserum för män (anti age) för en smidigare och yngre hud:

The Ordinary Buffet är ett suveränt ansiktsserum för män som är fullpackad med bra ingredienser som hyaluronsyra och aminosyror som tillsammans ger dig något av det mest effektiva som finns när det gäller att minska ålderstecken samt hjälpa till att skapa smidigare hud som ser yngre och fräschare ut.

Är du intresserad av hudvård och skönhet för män? Kolla in det här:

 • Rakgel bäst i test
  Om du rakar dig är det här den främsta rakgel bäst i test du ska kolla in! Det här är bra rakgel för män!
 • Bästa ansiktsserum för män
  Det här är en GRYMT kombination av ansiktsserum för män som kommer få ditt ansikte att se fräschare och snyggare ut!
 • Få bort mörka ringar under ögonen
  Mörka ringar under ögonen och påsar under ögonen ser inte bra ut och det här är vår guide till hur du får bort mörka ringar!