Ni har gjort slut på förhållandet och du mår dåligt.

Att avsluta ett förhållande – speciellt ett långt förhållande – är aldrig lätt och det är oftast mycket värre om hon gjorde slut med dig.

Men oavsett om det var en av er som valde att bryta relationen eller om det var ett gemensamt beslut så är processen oftast otroligt jobbig att gå igenom.

Enligt vissa studier hanterar kvinnor ett avslut bättre än män. Processen kan gå relativt ”snabbt” där tjejen mår dåligt, gråter mycket, fokuserar på annat, hittar styrka i sitt jobb och sina vänner, börjar må emotionellt bättre för att sedan börja dejta igen och gå vidare med sitt liv.

Ibland kan det gå snabbt att göra slut, men där tjejen under en längre tid inte mått bra i förhållandet och länge tänkt på att göra slut. I många av de fallen har hon redan mentalt kommit längre i processen med att bearbeta hennes känslor och ”sorgen”, och det kan många gånger missuppfattas av mannen som att hon är okänslig eller att hon inte bryr sig.

Killar hanterar många gånger ett avslut på ett annorlunda sätt. Många män drar ut på hela processen något enormt där man analyserar varje del av förhållandet, där man konstant ältar förhållandet med vänner och bekanta tills dom inte orkar höra mer om det, och där man konstant känner sig ledsen och besviken.

Män har en tendens att älta förhållandet och sitt ex istället för att låta det vara och fokusera på att återhämta sig och må bättre för att sedan gå vidare.

Hon var en del av ditt liv, ni sågs nästan varje dag och nu kommer du inte se henne mer.

Du saknar ditt ex, du tänker på henne varje dag och på natten kan du inte sova för att oroskänslorna och ångesten är som värst när allt är tyst och lugnt omkring dig. På morgonen går du jobbet och har svårt att fokusera. Alla tankar i ditt huvud kretsar kring ditt ex.

Och för många män övergår besvikelsen och sorgen till en slags ”ilska” där man kanske säger saker man inte menar och blir arg över det som skett. Besvikenheten leder kanske till ilska då du tänker på att du kanske tyckte om henne mer än hon tyckte om dig. Du mår dåligt och blir arg när du tänker på att ditt ex kommer vara med någon annan, o.s.v.

Och om inte allt det här skulle vara tillräckligt så kan dessa känslor även ersättas av apati, tristess eller rastlöshet där man inte får något gjort alls.

Känner du igen dig på något sätt?
Du är inte ensam.

Till varje man som har fått sitt hjärta krossat av en kvinna och som läser detta: Hon är borta. Du måste acceptera det. Och inse att det är dags att gå vidare.

Det är dock viktigt att förstå och komma ihåg att det är ok att må dåligt. Att må dåligt är en del av en naturlig process de flesta av oss måste gå för att må bra igen efter ett avslutat förhållande.

Om ni hade varit tillsammans en längre tid så är ju både din kropp och ditt sinne van vid att ha henne vid din sida. Den fysiska närheten ni hade är ju något man konstant blir påmind om. Man saknar det där fysiska.

Och mentalt har man gjort mycket tillsammans, delat många upplevelser och delat många vardagliga rutiner.
Din hjärna är helt enkelt van vid henne och nu helt plötsligt finns hon inte kvar.

Och komma över sitt ex är att avvänja sig mentalt och fysiskt – och det kan ta tid. Så är det bara. Och det är OK.

Så, det är OK att sakna ditt ex och att må dåligt är helt naturligt.. Men inte hur länge som helst. Det gäller att återhämta sig så snart som möjligt och det finns en del sätt som gör det lättare att komma över sitt ex så att man mår bättre – snabbare.

Här följer några tips på hur man kan komma över någon.

Uppskatta allt det som var bra med ditt ex och ert förhållande.

Det här är inte alltid det lättaste, men det kan vara otroligt givande och något som faktiskt kan hjälpa dig att mentalt må bättre och faktiskt gå vidare.

Det fanns ju en anledning till att ni blev tillsammans eller hur? Och ni var ju tillsammans för att ni gjorde varandra lyckliga, eller hur? Om du påminner dig själv om det som var positivt med förhållandet och att hon faktiskt var en bra person och människa som gjorde dig lycklig – och uppskattar det – så kan du istället vända din besvikelse till att du uppskattar det ni haft.

Istället för att älta att ni inte är tillsammans och det dåliga, tänk på hur glad hon faktiskt gjorde dig och se på henne på ett mer positivt sätt. Och släpp henne och ert förhållande med vetskapen om att hon gjorde dig lycklig under en tid och nu är det dags för någon annan att göra dig lycklig.

Tänk på det negativa med ditt ex och ert förhållande.

Om det ovanstående inte funkar, eller om förhållandet i överlag inte var bra – så kan det hjälpa att faktiskt tänka på det som inte funkade i förhållandet och det du inte tyckte om med henne.

Påminn dig själv om det negativa och använd det för att gå vidare.

Håll dig upptagen. Jobba mycket eller hitta på saker att göra.

Ju mindre man tänker på sitt ex, desto bättre kommer man må. Ju mindre saker du gör, desto mer tid har du att tänka på ditt ex – och då må dåligt.

Håll dig upptagen. Jobba extra mycket. Var först på kontoret och gå sist.
Jobb är ett bra sätt att hålla hjärnan upptagen med annat och undvika att tänka på sitt ex.

Gör alla saker du inte hann med när ni var tillsammans. Ta itu med det där projektet du alltid velat påbörja.
Du vet den där saken du alltid ville göra man aldrig fann tid till när ni var tillsammans? Sätt igång med det.

Gör något. Undvik att hamna i en situation där det enda du gör är att tänka på ditt ex.

Att hålla sig upptagen är ett av de mest effektiva sätten att komma över någon.

Ta dig till gymmet och träna bort dina negativa tankar.

När du tränar frisätts endorfiner i kroppen som gör att vi mår bra. Det är en naturlig belöning för vårt slit i gymmet och endorfiner kan få dig att inte bara må bra, utan även känna dig oövervinnlig.

Förutom att endorfiner är grymma på att få dig att må bättre – så gör du något som kommer få dig att må bättre både fysiskt och psykiskt. Att du dessutom kommer i form och kanske bygger lite muskler är inte helt fel, eller hur?

Gymmet är räddningen för många killar (och tjejer för den delen) och vi rekommenderar verkligen att du provar på att träna.

Inte bara när du går igenom processen att komma över ditt ex utan förstås så ofta du kan.
Träningen är bra för dig!

Tillåt dig själv att må dåligt.

Att komma över sitt ex är en process där det är OK att må dåligt. En del killar har svårt att gråta, men att gråta kan hjälpa otroligt mycket. Oavsett hur pass dåligt du mår så är det OK att du mår dåligt. Se bara till att du inte spenderar för mycket tid på detta. Förstå att det är OK att må dåligt och fokusera sedan på att gå vidare.

Träffa vänner och familj.

Att ta sig ut och träffa sina vänner är en sak som kan hjälpa något otroligt mycket när man försöker komma över sitt ex. Dina vänner kan få dig att skratta, dom kan få dig att tänka på annat och dom kan förstås lyssna på dig när du känner att du behöver ett bollplank eller bara någon som lyssnar på dig.

Samma sak gäller din familj. Din familj är de människor som alltid finns där för dig. Våga berätta om det som hänt så att dom förstår att du inte mår bra och så att dom kan finnas där och hjälpa dig att må bättre.

Träffa nya människor.

Det finns många fantastiska människor där ute och nu är det ett perfekt tillfälle att skapa nya bekantskaper.
Använd några av alla de appar som finns för att man ska kunna hitta nya vänner, prova på en kvällskurs o.s.v.

Nya människor och nya bekantskaper kommer få dig att tänka mindre på ditt ex och dessutom få dig att inse att det finns fina människor i livet som kan hjälpa dig att må bra. Och nya vänner är ju aldrig fel, eller hur?

Undvik ditt ex. På alla sätt.

Även om man försöker vara vänner längre fram eller om man aldrig kommer ses i framtiden så är det viktigt att man undviker sitt ex. På alla sätt. Det betyder att du raderar henne från alla sociala medier, du tar bort er oändliga chatthistorik på Whatsapp, du tar bort er meddelandetråd i mobilen och du tar bort bilder och saker som påminner om henne.

På Facebook kan man helt enkelt sluta följa sitt ex (men behålla bekantskapen). På Instagram finns samma funktion där man kan behålla en kontakt, men inte se dennas uppdateringar.

Men om du inte klarar av att gå in på ditt ex profil så är det bättre att du tar bort kontakten helt eller blockerar ditt ex för din egen skull.

Det man inte kan se kan man inte må dåligt av. Du vill INTE se alla hennes nya uppdateringar på Facebook eller Instagram. Du vill inte se hur hon ler och mår bra utan dig. OCh du vill definitivt inte se när hon eventuellt börjar umgås med någon annan kille. Så är det bara. Ta bort henne eller åtminstone blocka/avfölj så att du inte kan se alla hennes uppdateringar.

Om du inte vill radera dina bilder på henne och er så är en bra lösning att du flyttar över allt som har med ditt ex att göra till en extern hårddisk eller till en molntjänst som icloud eller dropbox. Har du hennes (era) bilder på din mobil eller på din dator KOMMER du kolla på dom. Och det är inte bra.

Undvik allt det som har med ditt ex att göra.

Njut av alla fördelar med att vara singel.

Att älska någon är något av de bästa i livet. Kärlek är något otroligt fantastiskt att uppleva.
Men det finns fördelar med att vara singel. Oavsett om det handlar om att du äntligen kan spela din musik hur högt du vill i lägenheten, gå och träffa vännerna precis när du vill, stanna ute hur länge du vill eller käka pizza och hamburgare till middag varje dag så finns det fördelar med att vara singel.

Och du är singel nu. Så njut av singellivet och alla fördelar som kommer med att vara singel!

Ta hand om dig själv.

Ät nyttigt men njut av livet, lev hälsosamt, klipp dig, raka dig och se till att du på så många sätt som möjligt tar hand om både ditt inre och ditt yttre. Undvik att ”dränka din sorg” i alkohol. Alkoholen kanske dämpar dina känslor för stunden, men morgonen efter kommer de negativa känslorna komma tillbaka och du kommer bara må ännu sämre. Ta hand om dig och din kropp så kommer du att både må bättre och se bättre ut vilket i sin tur kommer leda till en rad massa positiva saker.

Börja dejta igen.

Att träffa nya tjejer kan till en början kännas konstigt. Och det är oftast bättre om du väntar lite med att börja dejta igen. Men efter ett tag är det dags. En av de bästa sakerna med att börja dejta igen är att det inte alltid behöver handla om att du ska ”få till det.”

Du kan gå på en dejt där det visar sig att du inte är attraherad till henne, men där hon är en riktigt galet glad och rolig tjej som får dig att skratta och må bra. När du börjar träffa nya tjejer så inser du att det finns många kvinnor där ute som kan få dig att le och må bra. Det behöver inte alltid leda till något.

Och det är det livet faktiskt handlar om.
Oavsett om är man singel eller i ett förhållande så handlar livet om att man ska må bra.

Kom över henne. Seriöst. Gör det bara.

Du har mått dåligt och nu är det nog. Gå vidare. Det finns så många fantastiska tjejer där ute.

Oavsett hur mycket du älskade ditt ex så är det dags att gå vidare. Du kommer hitta en ny tjej som du kommer älska lika mycket eller mer. Du är värd att må bra. Nu är det dags att komma över ditt ex en gång för alla.

Det är inte lätt att lämna någon man älskar och att komma över sitt ex. Men det går. Garanterat.
Och ju mindre du fokuserar på ditt ex desto lättare kommer det vara att komma över henne.

Denna guide med tips på hur man kommer över sitt ex uppdaterades 2020-06-02.

Mer om kärlek, dejting tips och artiklar samt guider om förhållanden för män:

  • Första dejten tips
    Första dejten är den viktigaste dejten. Det här är första dejten tips för killar som du måste läsa!
  • Mer attraktiv för kvinnor
    Vad gillar tjejer? Vilka egenskaper eller saker gillar kvinnor hos en man? Det här är saker som gör en man mer attraktiv för kvinnor.
  • Saker du kan göra som hon kommer gillar
    Det här är saker du kan göra som tjejen kommer gilla. Träffar du tjejer och om du går på dejt så är det här något du bör läsa.