Att för lite sömn påverkar vår kropp på ett negativt sätt är inget nytt.
Otaliga studier under många år har visat en hel rad av negativa effekter på grund av för lite sömn.

Förutom ökad risk för diabetes, försämrat immunförsvar, ökad lust för att äta skräpmat och en försämrad sexlust och sämre spermier för oss män så finns det en olika andra dåliga saker som händer när du sover för lite.

Nu har en ny studie kommit ut som publicerades i ”Journal Science Advances” som visar ett tydligt samband mellan sömnbrist och vår ämnesomsättning samt kroppens balans mellan fett och muskelmassa.

Den nya studien inkluderade 15 friska människor som fick lämna prover vid två olika tillfällen. Ena provet lämnades efter en natt med fullgod (normal) sömn, det andra provet lämnades efter en natt med minimalt med sömn.

Proverna inkluderade biopsi (fett och muskel) samt blodprov.

Efter sömnbrist visade de människor som ingick i studien en förändring i deras fettvävnad på ett sätt där cellerna ökar deras benägenhet att absorbera lipider.

Dessutom såg man en förändring i muskeln på ett sätt som försämrar kroppens sätt att bibehålla och bygga muskelmassa.

Sömnbrist reducerar de proteiner som är essentiella delar av en muskel.

Om det här inte räckte så fann samma studie en ökad grad av inflammation i kroppen efter sömnbrist, vilket är en känd risk för att utveckla typ 2-diabetes.

Ibland sover man helt enkelt dåligt. Det kan vara tillfälligt och bara vara en natt, eller så kanske man går igenom något tufft och har svårt att sova under en längre period.

Oavsett varför man sover dåligt så är det nu bevisat att det är otroligt viktigt att man får sin skönhetssömn. Inte bara kommer du att se friskare ut och må bättre, hålla dig friskare och ha mer energi, men du kommer även undvika att drabbas av denna form av sömnrelaterad viktökning.

Med andra ord: Se till att du inte tummar på sömnen.

Mer intressanta artiklar om hälsa kan du hitta här:

  • Grönt te fettförbränning
    Funkar grönt te för fettförbränning och viktminskning? Det här är allt du behöver veta om grönt te och hur det kan påverka din vikt.
  • SB12 munspray recension
    Funkar SB12 munspray när det gäller att få till en fräsch andedräkt?Det här är vår recension av SB12 munspray!
  • Hur många timmar ska man sova?
    Hur många timmar ska man sova egentligen? Hur många timmar vi sover påverkar mycket och det här är det du behöver veta.