Manligt håravfall (även kallat androgen alopeci) är vanligt och drabbar över 95% av alla män någon gång i livet. Ungefär 50% av män börjar tappa hår innan 50 års ålder och 5% redan innan 20 års ålder.

Manligt håravfall är med andra ord väldigt vanligt och håravfall kan börja otroligt tidigt i ens liv.

De flesta killar vill behålla sitt hår och tycker att håravfall är en otroligt jobbig sak att uppleva och gå igenom. Håret är en stor del av vårt utseende och det är helt förståeligt att man blir stressad och mår dåligt över att man börjar tappa hår.

Manligt håravfall uppstår (lite kortfattat) genom att en del män har områden i hårbotten som är känsliga för DHT – ett könshormon som heter dihydrotestosteron. Om man är känslig för DHT och om man har höga halter av just DHT så leder detta ofta till att man drabbas av håravfall.

DHT förhindrar och reducerar normal hårtillväxt i hårsäckarna och yttrar sig först genom att man får tunnare hår. DHT fäster sig sedan vid receptorn (i hårsäckscellen) och när den väl är där så förhindrar den att hårsäcken får den näring den behöver för att växa på ett normalt sätt. DHT leder till att hårsäcken minskar i storlek och det sista skedet i den här processen är att håret helt slutar att växa.

Hos en del män går denna process långsamt, där man kan vara tunnhårig (men fortfarande ha hår) i flera år – och hos andra går den snabbare där man snabbt blir tunnhårig för att sedan förlora en större mängd hår och få kala fläckar i hårbotten.

Återigen, det är viktigt att förstå att detta oftast är en naturlig process och att olika män drabbas på olika sätt av håravfall. Även om det i sig inte är någon tröst, så är det bra att vara medveten om att detta drabbar många män.

Hur kan man behandla manligt håravfall?

Det finns en del olika typer av behandlingar, både för att bromsa och helt stoppa håravfall hos män – men faktum är att de flesta av dessa behandlingar och metoder faktiskt inte funkar och många har ingen som helst vetenskaplig beläggning för att dom fungerar. Ännu färre har några som helst vetenskapliga studier som bevisar att just deras behandling eller produkt funkar.

Men marknaden är gigantisk och många män (helt förståeligt) provar precis allt för att stoppa håravfall och rädda det hår man har.

Plastikkirurgi inom håravfall och hårväxt har kommit lite längre i utvecklingen och kan hjälpa, men resultatet beror på så många olika faktorer att det inte alltid är en bra lösning.

Det finns en del godkända läkemedel som hjälper till att minska halterna av DHT.

En slags behandling – som faktiskt funkar – är med två typer av läkemedel som båda hjälper till att bromsa upp manligt håravfall. Minoxidil och Regaine är helt receptfria läkemedel som i många fall hjälper till att stanna håravfall. Det är två läkemedel och produkter mot håravfall som fungerar.

Det är viktigt att veta att effekten av att ta Minoxidil och Regaine endast varar under den tid du tar dessa läkemedel. Slutar du ta Minoxidil eller Regaine så kommer effekten avta ganska snabbt och håravfallet sätter igång igen. En del av de män som tar dessa läkemedel märker inte bara att håravfallet stoppas upp, utan upplever även återväxt av hår. Det enklaste och bästa medel mot håravfall är just dessa två.

Både Minoxidil och Regaine är receptfria flytande läkemedel som appliceras direkt på hårbotten och det är en enkel process som varken känns eller tar tid. En positiv effekt som många män märker av när man använder Minoxidil eller Regaine är att dessa medel även hjälper till att stimulera hårväxt. För en hel del män hjälper dessa medel inte bara till att bromsa eller stoppa håravfall utan även att öka hårväxt.

Vi rekommerar att du läser vårt test och recension av Minoxidil Orifarm Forte och om de resultat vi sett när man använder produkten. Du kan hitta vår recension här: Minoxidil Orifarm Forte

Det finns även ett läkemedel som heter Propecia som ursprungligen utvecklades från ett medel mot prostataförstoring. Propecia hämmar DHT och många tycker att Propecia har en bättre effekt mot håravfall än Minoxidil och Regain.

Till skillnad från just Minoxidil och Regaine är dock Propecia receptbelagt och tas i tablettform.

Drabbas du av håravfall så har du en del alternativ som kan hjälpa dig att förhindra och stoppa ditt håravfall, och allt handlar om hur långt i processen du kommit och just din unika situation.

För de flesta män är Minoxidil eller Regaine två medel som båda är det absolut enklaste och lättaste sättet att försöka stoppa håravfall. Vi rekommenderar Minoxidil eftersom den i de flesta fall är mycket billigare än Regaine. Du kan hitta den här: Minoxidil Orifarm Forte

Minoxidil Orifarm Forte

Innan vi rundar av den här artikeln om vad manligt håravfall är och hur du kan behandla håravfall så vill vi passa på att nämna att användning av mössor, hårvårdsprodukter som hårvax, hårgel och hårskum samt användning av keps eller hjälm INTE har någon påverkan på håravfall.

Att användning av keps, hjälm, mössor eller hårvårdsprodukter leder till håravfall är en gammal myt som inte har några som helst vetenskapliga belägg. Tvärtom så har fler och fler studier, läkare och vetenskapsmän kommit fram på senare år och talat ut om detta – där alla säger samma sak.

Så oroa dig inte om du tycker om att ha något på huvudet eller använder hårvax osv.

Har du ännu inte provat någon av dessa två medel mot håravfall så är det bästa att prova nu. Vänta inte tills det är försent. Om de fungerar för dig så är det ju fantastiskt och det är helt klart det enklaste alternativet för de flesta.

Denna artikel uppdaterades 2020-11-14.

Här har du mer artiklar om hälsa och skönhet för män:

  • SB12 Recension
    SB12 Munspray är en produkt som ska hjälpa mot dålig andedräkt. Det här är vår recension av SB12 munspray.
  • Se snygg ut på morgonen
    Det är inte många som lyckas se fräscha och snygga ut på morgonen men här ger vi dig tips på hur du lätt kan se snygg och fräsch ut på innan du går hemifrån!
  • Bästa ansiktsserum
    Vi har hittat en fantastisk kombination av ansiktsserum som inte bara kommer få ditt ansikte att se fräschare och yngre ut, utan även piggare, med en härligt fin hy. Det här är två ansiktsserum som funkar riktigt bra ihop.