Manligt håravfall (även kallat androgen alopeci) är vanligt och drabbar över 95% av alla män någon gång i livet. Ca 50% av oss män börjar tappa hår innan 50 års ålder och 5% redan innan 20 års ålder.

Manligt håravfall är med andra ord otroligt vanligt och håravfall kan börja väldigt tidigt i ens liv.

Även om många män rakar huvudet och ser riktigt snygga ut i rakat så är håravfall (för de flesta män) en otroligt jobbig sak att uppleva och gå igenom. Håret är en stor del av vårt utseende och det är helt förståeligt att man blir stressad och mår dåligt över att man börjar tappa hår.

Manligt håravfall uppstår (lite kortfattat) genom att en del män har områden i hårbotten som är känsliga för DHT – ett könshormon som heter dihydrotestosteron. Om man är känslig för DHT och och man har höga halter av just DHT så leder detta ofta till att man drabbas av håravfall.

DHT förhindrar och reducerar normal hårtillväxt i hårsäckarna och yttrar sig först genom att man får tunnare hår. DHT fäster sig sedan vid receptorn (i hårsäckscellen) och när den väl är där så förhindrar den att hårsäcken får den näring den behöver för att växa på ett normalt sätt. DHT leder till att hårsäcken minskar i storlek och det sista skedet i den här processen är att håret helt slutar att växa.

Hos en del män går denna process långsamt, där man kan vara tunnhårig (men fortfarande ha hår) i flera år – och hos andra går den snabbare där man snabbt blir tunnhårig för att sedan förlora en större mängd hår och få kala fläckar i hårbotten.

Återigen, det är viktigt att förstå att detta är en naturlig process och att olika män drabbas på olika sätt av håravfall.
Även om det i sig inte är någon tröst, så är det bra att vara medveten om att detta drabbar många män.

Hur kan man behandla manligt håravfall?

Det finns en del olika typer av behandlingar, både för att bromsa och helt stoppa håravfall hos män – men faktum är att de flesta av dessa behandlingar och metoder faktiskt inte funkar och de flesta har ingen som helst vetenskaplig beläggning för att dom funkar och ännu färre har några som helst vetenskapliga studier som bevisar att just deras behandling eller produkt funkar.

Men marknaden är gigantisk och många män (helt förståeligt) provar precis allt för att stoppa håravfall och rädda det hår man har.

Det finns en del godkända läkemedel som hjälper till att minska halterna av DHT.

Plastikkirurgi inom håravfall och hårväxt har kommit lite längre i utvecklingen och kan hjälpa, men resultatet beror på så många olika faktorer att det inte alltid är en bra lösning.

En slags behandling – som faktiskt funkar – är med två typer av läkemedel som båda hjälper till att bromsa upp manligt håravfall. Minoxidil och Regain är helt receptfria läkemedel som i många fall hjälper till att stanna håravfall. Det är viktigt att veta att effekten av att ta Minoxidil och Regain endast varar under tiden du tar dessa läkemedel. Slutar du ta Minoxidil eller Regaine så kommer effekten avta ganska snabbt och håravfallet sätter igång igen. Vissa som tar dessa läkemedel märker inte bara att håravfallet stoppas upp, utan upplever även återväxt av hår.

Både Minoxidil och Regaine är receptfria flytande läkemedel som appliceras direkt på hårbotten och det är en enkel process som varken känns eller tar tid.

Vi rekommerar att du läser vårt test och recension av Minoxidil Orifarm Forte och om de resultat vi sett när man använder produkten. Du kan hitta vår recension här: Minoxidil Orifarm Forte

Det finns även ett läkemedel som heter Propecia som ursprungligen utvecklades från ett medel mot prostataförstoring. Propecia hämmar DHT och många tycker att Propecia har en bättre effekt mot håravfall än Minoxidil och Regain.

Till skillnad från just Minoxidil och Regaine är dock Propecia receptbelagt och tas i tablettform.

Drabbas du av håravfall så har du en del alternativ som kan hjälpa dig att förhindra och stoppa håravfallet, och allt handlar om hur långt i processen du kommit och just din unika situation.

För de flesta av oss så är Minoxidil eller Regaine det absolut enklaste och lättaste sättet att göra det vi kan för att stoppa håravfallet. Vi rekommenderar Minoxidil eftersom den i de flesta fall är mycket billigare än Regaine. Du kan hitta den här: Minoxidil Orifarm Forte

Minoxidil Orifarm Forte Recension

Innan vi rundar av den här artikeln om vad manligt håravfall är och hur du kan behandla håravfall så vill vi passa på att nämna att användning av mössor, hårvårdsprodukter som hårvax, hårgel och hårskum samt användning av keps eller hjälm INTE har någon påverkan på håravfall.

Att användning av keps, hjälm, mössor eller hårvårdsprodukter leder till håravfall är en gammal myt som inte har några som helst vetenskapliga belägg. Tvärtom så har fler och fler studier, läkare och vetenskapsmän kommit fram på senare år och talat ut om detta – där alla säger samma sak.

Så oroa dig inte om du har något på huvudet eller använder hårvax osv.

För de flesta av oss är det otroligt jobbigt att tappa och förlora hår, men det är viktigt att komma ihåg att håret faktiskt inte är allt. Om du är rädd för att du ska sluta vara populär hos tjejer så kan du påminna dig själv om att många tjejer faktiskt älskar killar som rakar huvudet och tycker det är sexigare än hår. 😉

Mentalt måste du förstås bli bekväm med ditt nya utseende – men det fixar du!

Här har du mer artiklar om hälsa och skönhet för män:

  • SB12 Recension
    SB12 Munspray är en produkt som ska hjälpa mot dålig andedräkt. Det här är vår recension av SB12 munspray.
  • Se snygg ut på morgonen
    Det är inte många som lyckas se fräscha och snygga ut på morgonen men här ger vi dig tips på hur du lätt kan se snygg och fräsch ut på innan du går hemifrån!
  • Bästa ansiktsserum
    Vi har hittat en fantastisk kombination av ansiktsserum som inte bara kommer få ditt ansikte att se fräschare och yngre ut, utan även piggare, med en härligt fin hy. Det här är två ansiktsserum som funkar riktigt bra ihop.