Många som vill gå ner i vikt letar efter kosttillskott i form av pulver, piller och tabletter som kan hjälpa till. Det är däremot inte lätt att hitta rätt då det finns en uppsjö av ”fat burners” (fettförbrännare) där i princip alla påstår att förbränningen kommer öka och fettet kommer försvinna om man tar dessa. En del av dessa funkar till en viss grad, men det finns många som helt enkelt saknar belägg (studier och tester) för deras påståenden.

Perfecto har provat en hel del kosttillskott – i syftet att försöka att öka fettförbränningen – och det här är vår topplista av de bästa kosttillskott vi tycker funkar om man vill få lite hjälp med att bränna fett och gå ner i vikt.

Innan vi börjar med vår lista så vill vi ta upp en viktig sak:

Inga kosttillskott (för fettförbränning) kommer hjälpa dig om du inte tänker på din kost.

Du måste helt enkelt tänka på vad du äter om du vill ha bra resultat.
Vi kommer inte gå in vad en bra och nyttig kost är i just den här artikeln, men det är viktigt att förstå att det inte finns någon fatburner som kan hjälpa dig att gå ner i vikt och bränna fett om du äter för mycket mat eller om din kost innehåller får mycket onyttig mat. Så är det bara.

Den andra viktiga saken vi vill ta upp är att:

Inga piller, pulver eller tabletter för fettförbränning kommer hjälpa dig om du inte äter enligt ditt dagliga kaloribehov och din kaloriförbrukning/aktivitetsnivå, etc.

Här blir det lite mer komplicerat, eftersom den dagliga kaloriförbrukningen varierar från människa till människa beroende på kroppsstorlek, kroppssammansättning, kön, ålder, gener och aktivitetsnivå.

Vad vi menar med detta är att man bör ta reda på vad ens dagliga behov är och hur stor (eller liten) ens dagliga kaloriförbrukning är, och sedan justera sin kost och äta beroende på vilka mål man har.

Vill man gå ner i vikt bör man befinna sig i ett ”negativt” kaloriintag där man helt enkelt spenderar mer kalorier än man konsumerar. Det är svårare att förlora vikt och bränna fett om du äter mer (får i dig mer kalorier) än du spenderar. Ett alternativ är förstås att äta relativt bra och introducera mer aktivitet, som styrketräning, konditionsträning eller HIIT.

Men, om du äter bra, håller koll på din mat och ditt kaloriintag (behöver inte vara exakt, men att du har en ganska bra koll), då kan det vara fördelaktigt att använda kosttillskott för fettförbränning.

Ett bra tips är att använda en app som hjälper dig att hålla koll på kalorierna. En – enligt många användare av de bästa appar som vi själva gillar är My Fitness Pal som finns på svenska och som innehåller en stor mängd svenska varumärken och mat, och som gör det relativt enkelt att hålla koll på maten och kalorierna.

Så, med det sagt är det dags att kika på våra favoriter inom kosttillskott för viktminskning!
Alla länkar till de produkter vi rekommenderar här finns längre ner i denna artikel.

Grönt te-extrakt

Vi absolut älskar grönt te-extrakt. Inte bara för att bränna fett utan för en rad andra anledningar.

Den främsta anledningen till att vi gillar grönt te är att den hjälper fettförbränningen genom att öka antalet kalorier du bränner. En annan anledning är att grönt te-extrakt även innehåller en hög mängd antioxidanter.

Två bra skäl till att ta grönt te för att gå ner i vikt, men det kommer mer:
Grönt te-extrakt hjälper även att dämpa hungern vilket vi tycker är otroligt viktigt.

För de flesta av oss som minskar vårt kaloriintag när vi ska gå ner i vikt och bränna fett – leder detta till en ökad hunger. Vi tränar många gånger oftare vilket även det skapar en ökad hunger – så om man kan känna sig mindre hungrig är det en riktigt stor hjälp. Här tycker vi att grönt te funkar riktigt, riktigt bra.

De flesta som använder grönt te-extrakt märker en stor skillnad i hungerkänslan under dagen vilket som sagt hjälper en mycket när man minskar på kaloriintaget.

En viktig sak att tänka på när det gäller grönt te: ta inte för mycket.

Även om olika studier nämner lite olika siffror kring det dagliga intaget så är runt 500 mg per dag av katechiner (den mest aktiva ingrediensen i grönt te) enligt de flesta studier OK och effektivt.

Det finns många studier som visar att de som dricker grönt te generellt har bättre hälsa än de som inte dricker någon grönt te alls. Detta säger ganska mycket om de positiva fördelarna med grönt te förutom viktminskningen.

Bästa tiden på dygnet att ta grönt te är oftast på morgonen.

Karnitin

Karnitin är ett av de mest klassiska kosttillskott som finns och har funnits otroligt länge på marknaden.
Karnitin kan i princip hittas i de flesta mer seriösa kosttillskott för fettförbränning och Karnitin är essentiellt en otroligt viktigt komponent i det komplexa systemet i kroppen som tar fettet till mitokondrien.

Mitokondrien är där fettet förbränns.

Det har gjorts många studier på Karnitin genom åren där (om man bortser från de riktigt gamla studierna) en hel del visar på dess positiva effekter. Förutom att Karnitin är en viktig del i processen att ta in fett i mitokondrien där den sedan förbränns så har man även sett fördelar som ökad uthållighet, mindre slitage på musklerna efter träning samt förbättrad sexlust för män. 4 anledningar bara där för oss män att ta Karnitin.

En studie med två kontrollgrupper fann att den grupp som konsumerade 500 kalorier fler än den andra gruppen och som samtidigt tog Karnitin inte gick upp i vikt medans den andra gruppen gick upp i vikt.
Och det är bara en studie. Det finns många fler.

Den senaste forskningen visar att insulinnivåerna i kroppen måste vara höga för att tillräckligt med Karnitin ska kunna komma in i muskelcellen. Med andra ord är det bäst att ta Karnitin i kombination med kolhydrater eller i samband med en måltid.  De flesta kosttillskott som innehåller karnitin rekommenderar en dos 3 gånger om dagen, vilket vi tycker funkar bra (frukost, lunch och middag) och även om det inte finns en exakt mängd per dos så ligger de flesta på mellan 2-3 gram per dosering.

CLA (Konjugerad linolsyra)

Högkoncentrerat CLA (konjugerad linolsyra) är ett kosttillskott som flera olika studier visat att den hjälper för att minska i vikt. Kort sagt: CLA minskar aptiten, något vi verkligen uppskattar när vi ligger på minus under en viktminskning. Dessutom ökar CLA kaloriförbrukningen.

Sist men inte minst hjälper CLA att förhindra att de kalorier vi konsumerar når fettvävnaden, en kombination som delvis förhindrar att de kalorier vi äter lagras in i fettväven och även förbättrar dina odds att uppnå det kaloriunderskott som krävs för att gå ner i vikt.

Bästa tiden att ta CLA är i samband med en måltid. Olika märken har olika mängder av CLA, men dagligt intag brukar ligga på runt 3gr per dag. CLA är som mest effektivt i kombination med andra fettförbrännande kosttillskott.

Kaffe (koffein)

Vi älskar kaffe. Kaffe är en av världens mest konsumerade drycker och är en av de drycker många helt enkelt behöver för att komma igång på morgonen (eller överleva eftermiddagen på kontoret.)

Så vad gör kaffe egentligen som gör att det är bra för fettförbränning?
Kaffe innehåller olika stimulanter där koffein är den huvudsakliga.

Koffein ökar metabolismen och gör dig mer alert.
Det finns ju såklart en anledning till att så många av oss MÅSTE börja vår dag med en kopp kaffe!

Koffein stimulerar det centrala nervsystemet som i sin tur skickar signaler till fettcellerna – som i princip talar om för cellerna att det är dags att börja bryta ner fett (och det vill vi ju.)

Sist men inte minst, koffein kan hjälpa till att dämpa aptiten (detta märker dock inte alla av) så koffein kan faktiskt hjälpa dig att känna dig mindre hungrig, vilket återigen är en positiv sak, speciellt när man börjar dra ner på kaloriintaget.

En sak att tänka på är att många bygger upp en tolerans mot koffeinet över tid. Men att ta koffein (piller eller tabletter) eller dricka kaffe är fortfarande en av de bästa och mest naturliga sätten att hjälpa till att förlora fett och gå ner i vikt.

Vassleprotein (Whey)

Vassleprotein finns med i vår lista, men är egentligen inte ett kosttillskott som hjälper till att bränna fett.
Men..

Det finns många fördelar med att ta ett kosttillskott som innehåller vassleprotein och en av dessa är att vassleprotein faktiskt hjälper till att minska aptiten och dämpa hungern. Vassleprotein kan med andra ord hjälpa dig att äta mindre. Och återigen, det är en positiv sak när man försöker bränna fett och gå ner i vikt.

Dessutom är vassleprotein ett av de bästa kosttillskotten man kan ta för att återuppbygga musklerna efter de där tunga och hårda passen i gymmet, vilket är otroligt viktig.
Det sista man vill är att förlora den muskelmassa man jobbat så hårt för.

Kombinationen av att vassleprotein hjälper dig och dina muskler att återhämta dig efter träningen och att den hjälper till att dämpa hunger gör den till ett självklart val när det gäller att välja kosttillskott som ska hjälpa en att gå ner i vikt.

Det finns en stor mängd märken som tillverkar kosttillskott och vi rekommenderar ALLTID att välja ett respektabelt märke som är kända för kvalitet.

Vi själva använder oss av Gym Grossistens egna märke (de är bland annat dessa som vi testat under en tid), då deras kosttillskott ofta är väldigt prisvärda.

Vi använder då oss primärt av dessa produkter när det gäller att öka vår fettförbränning och bli av med fett lite snabbare:

 • Grönt te-extrakt
  Star Nutritions grönt te innehåller rätt mängd katechiner och är en av marknadens absolut bästa kosttillskott med grönt-te extrakt. Priset är dessutom RIKTIGT bra. Bra kvalitet och en lättsvald tablett.
 • Grönt te-extrakt pulver
  Det här är en ny favorit som vi rekommenderar om du ska köpa grönt te-extrakt. Det här är grönt-te pulver i hög kvalitet och effektiv som bara den. Lite udda smak men den går ner och man får otroligt mycket grönt-te för pengarna!
 • L-karnitin
  Star Nutritions Ultimate L-carnitine är det karnitin vi tycker är mest prisvärd och som dessutom är i bra kvalitet. Karnitin är ett kosttillskott där pulverform är att föredra, och just här är Star Nutritions L-karnitin riktigt prisvärd då du får 100 serveringar (mycket) och hela 2.25gr per servering vilket är PERFEKT.
  Grym produkt.
 • CLA
  Vi gillar Star Nutritions ultimate CLA. Det är en bra produkt. Men när det gäller CLA så kan du välja vilken produkt som helst, men se till att det är ett respektabelt märke bakom produkten. Pluspoäng i alla fall för Gym Grossisten som ofta kör bra kampanjer på deras CLA.
 • Whey
  100% Gold Whey är ett wheyprotein från Optimum Nutrition som är ett av de bästa som finns när det gäller bra innehåll, god smak och att den är lättlöslig.

Oavsett om du väljer att använda dig utav kosttillskott när det gäller att hjälpa dig att bränna fett eller inte, så önskar vi dig lycka till och kom ihåg det absolut viktigaste: ge aldrig upp.
Många vill gå ner i vikt snabbt och enkelt men det tar tid. Tänk på vad du äter, se till att du rör dig mer och om du vill ha extra hjälp kan du använda dig av kosttillskott som dessa.

Denna artikel uppdaterades 2020-09-21.

Vill du har mer artiklar om hälsa för män? Kolla in de här: 

Grönt te fettförbränning
Grönt te kan inte bara hjälpa till med fettförbränning och viktminskning, utan har även en rad andra riktigt positiva effekter på hälsan. Läs detta!

Dricka äppelcidervinäger
Att dricka äppelcidervinäger har många fördelar och här går vi igenom varför det är bra för dig att dricka äppelcidervinäger!

Minoxidil orifarm resultat
Det är många män som skriver till oss och undrar om Minoxidil Orifarm ger resultat mot manligt håravfall och det här är vårt test som ger dig all info om resultat kring användning av Minoxidil!